W misce umieść pokrojone miękkie masło i wsyp cukier biały oraz cukier waniliowy. Wlej też olej roślinny Miksuj na średnich obrotach około 2 – 3 minuty aż powstanie jednolita, lekko puszysta masa.
Następnie wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Miksuj przez kilkanaście sekund aż do połączenia
W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia, a potem dodaj ją do składników mokrych. Dobrze zmiksuj aż do połączenia.
Następnie wlej mleko i dodaj jogurt grecki i ponownie dobrze zmiksuj aż do połączenia. Formy do muffinek wysmaruj masłem i przełóż do nich przygotowane ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut aż trochę ostygną.