Cofnij
babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 14 - 12 babeczek
Kalorie: 248

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki pszennej np. typ 450 - ok. 300 g
  • 120 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego prawdziwego, nie aromatu
  • 2 jajka, rozmiar M
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego LUB kwaśnej śmietany 18 % (6 łyżek)
  • szczypta soli np. 1/5 łyżeczki

Method
 

  1. W misce umieść pokrojone miękkie masło i wsyp cukier biały oraz cukier waniliowy. Wlej też olej roślinny Miksuj na średnich obrotach około 2 – 3 minuty aż powstanie jednolita, lekko puszysta masa.
  2. Następnie wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Miksuj przez kilkanaście sekund aż do połączenia
  3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia, a potem dodaj ją do składników mokrych. Dobrze zmiksuj aż do połączenia.
  4. Następnie wlej mleko i dodaj jogurt grecki i ponownie dobrze zmiksuj aż do połączenia. Formy do muffinek wysmaruj masłem i przełóż do nich przygotowane ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut aż trochę ostygną.

Film