Cofnij
babka czekoladowa

Babka czekoladowa. Mocno czekoladowa.

Miękka, wilgotna i intensywnie kakaowa babka bez czekolady – wystarczy dobre, ciemne kakao, by uzyskać głęboki smak i aromat. Idealna na co dzień i od święta, z aksamitną domową polewą kakaową na wierzchu. Prosta, a smakuje jak milion dolarów!
Uwaga! Używam standardowej szklanki, czyli 250 ml!.
Czas przygotowania 25 minuty
Czas pieczenia 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 10
Kalorie 327 kcal

Składniki
  

  • 100 g masła, rozpuszczone i przestudzone
  • 2/3 szklanki extra ciemnego kakao plus opcjonalnie łyżeczka kawy rozpuszczalnej (kawa jest opcjonalna, używa się ją do wydobycia smaku)
  • 3/4 szklanki gorącej wody do zalania kakao
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 % (około 120 g)
  • szklanka cukru białego
  • łyżka cukru waniliowego - opcjonalnie
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) (uwaga, cała szklanka ma 250 ml - standardowa szklanka!)
  • lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej sprawdź datę ważności!
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/5 łyżeczki soli

Składniki na opcjonalną polewę czekoladową:

  • 3 łyżki masła (ok. 50 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki extra ciemnego kakao
  • 2 - 3 łyżki mleka (lub wody)

Instrukcje
 

  • Rozpuść masło w rondelku/garnku i zostaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier zwykły i cukier waniliowy. Przemieszaj.
  • Do naczynka wsyp extra ciemne kakao i opcjonalnie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i przemieszaj. Zalej gorącą wodą i połącz gorącą wodę z kakao i dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita, mocno kakaowa masa. Odstaw na 10 minut do przestudzenia.
  • Do drugiej miski przelej przestudzone masło, dodaj kwaśną śmietanę, olej oraz przestudzoną masę kakaową oraz jajka. Dobrze przemieszaj aż do połączenia.
  • Przelej mokre składniki do suchych i dobrze połącz. Wymieszaj tylko do połączenia (nie miksuj/nie mieszaj zbyt długo, żeby nie wyszło zbyt twarde ciasto!). Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz extra ciemnym kakao (lepiej użyć kakao zamiast mąki/bułki tartej do oprószenia. Babka ma wtedy ciemne, jednolite brzegi bez białych śladów od mąki). Następnie przelej ciasto do przygotowanej formy. Lekko stuknij formą o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 50 – 55 minut do suchego patyczka (patyczek może być bardzo delikatnie wilgotny, ale bez surowego ciasta). Po upieczeniu ostudź w formie przez 15 – 20 minut, potem ostrożnie wyjmij babkę z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotuj polewę (jeśli chcesz). Możesz polać swoją ulubioną, czekoladową polewą albo wykorzystać ten przepis. Będzie potrzebne masło, extra ciemne kakao, cukier puder i trochę mleka/wody. Do rondelka wrzuć masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Dodaj cukier puder i kakao, mieszaj intensywnie trzepaczką lub łyżką, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj mleko (lub wodę), dalej mieszaj, aż polewa będzie jednolita, błyszcząca i lekko płynna. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotową polewę zdejmij z ognia i od razu polej nią ciasto (najlepiej, gdy jeszcze jest lekko ciepła – lepiej się rozprowadza). Po polaniu poczekaj trochę aż polewa przestygnie. Gotowe! ♥

Film

Uwagi

Uwaga! Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji (1/10) bez opcjonalnej polewy czekoladowej.
Uwaga! Szklanka, którą używam jest standardowa, czyli 250 ml.