Rozpuść masło w rondelku/garnku i zostaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier zwykły i cukier waniliowy. Przemieszaj.
Do naczynka wsyp extra ciemne kakao i opcjonalnie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i przemieszaj. Zalej gorącą wodą i połącz gorącą wodę z kakao i dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita, mocno kakaowa masa. Odstaw na 10 minut do przestudzenia.
Do drugiej miski przelej przestudzone masło, dodaj kwaśną śmietanę, olej oraz przestudzoną masę kakaową oraz jajka. Dobrze przemieszaj aż do połączenia.
Przelej mokre składniki do suchych i dobrze połącz. Wymieszaj tylko do połączenia (nie miksuj/nie mieszaj zbyt długo, żeby nie wyszło zbyt twarde ciasto!). Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz extra ciemnym kakao (lepiej użyć kakao zamiast mąki/bułki tartej do oprószenia. Babka ma wtedy ciemne, jednolite brzegi bez białych śladów od mąki). Następnie przelej ciasto do przygotowanej formy. Lekko stuknij formą o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 50 – 55 minut do suchego patyczka (patyczek może być bardzo delikatnie wilgotny, ale bez surowego ciasta). Po upieczeniu ostudź w formie przez 15 – 20 minut, potem ostrożnie wyjmij babkę z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj polewę (jeśli chcesz). Możesz polać swoją ulubioną, czekoladową polewą albo wykorzystać ten przepis. Będzie potrzebne masło, extra ciemne kakao, cukier puder i trochę mleka/wody. Do rondelka wrzuć masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Dodaj cukier puder i kakao, mieszaj intensywnie trzepaczką lub łyżką, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj mleko (lub wodę), dalej mieszaj, aż polewa będzie jednolita, błyszcząca i lekko płynna. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotową polewę zdejmij z ognia i od razu polej nią ciasto (najlepiej, gdy jeszcze jest lekko ciepła – lepiej się rozprowadza). Po polaniu poczekaj trochę aż polewa przestygnie. Gotowe! ♥