Składniki
Method
- Rozpuść masło w rondelku/garnku i zostaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier zwykły i cukier waniliowy. Przemieszaj.
- Do naczynka wsyp extra ciemne kakao i opcjonalnie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i przemieszaj. Zalej gorącą wodą i połącz gorącą wodę z kakao i dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita, mocno kakaowa masa. Odstaw na 10 minut do przestudzenia.
- Do drugiej miski przelej przestudzone masło, dodaj kwaśną śmietanę, olej oraz przestudzoną masę kakaową oraz jajka. Dobrze przemieszaj aż do połączenia.
- Przelej mokre składniki do suchych i dobrze połącz. Wymieszaj tylko do połączenia (nie miksuj/nie mieszaj zbyt długo, żeby nie wyszło zbyt twarde ciasto!). Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz extra ciemnym kakao (lepiej użyć kakao zamiast mąki/bułki tartej do oprószenia. Babka ma wtedy ciemne, jednolite brzegi bez białych śladów od mąki). Następnie przelej ciasto do przygotowanej formy. Lekko stuknij formą o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 50 – 55 minut do suchego patyczka (patyczek może być bardzo delikatnie wilgotny, ale bez surowego ciasta). Po upieczeniu ostudź w formie przez 15 – 20 minut, potem ostrożnie wyjmij babkę z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Przygotuj polewę (jeśli chcesz). Możesz polać swoją ulubioną, czekoladową polewą albo wykorzystać ten przepis. Będzie potrzebne masło, extra ciemne kakao, cukier puder i trochę mleka/wody. Do rondelka wrzuć masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Dodaj cukier puder i kakao, mieszaj intensywnie trzepaczką lub łyżką, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj mleko (lub wodę), dalej mieszaj, aż polewa będzie jednolita, błyszcząca i lekko płynna. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotową polewę zdejmij z ognia i od razu polej nią ciasto (najlepiej, gdy jeszcze jest lekko ciepła – lepiej się rozprowadza). Po polaniu poczekaj trochę aż polewa przestygnie. Gotowe! ♥
Film
Uwagi
Uwaga! Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji (1/10) bez opcjonalnej polewy czekoladowej.
Uwaga! Szklanka, którą używam jest standardowa, czyli 250 ml.