1/2 szklanki mąki ziemniaczanej albo skrobi ziemniaczanej
4 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
majonez (250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - około czubata łyżka
jedna łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli np. 1/5 łyżeczki soli
Instrukcje
W jednej misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesianą mąkę ziemniaczana (albo skrobię ziemniaczaną), proszek do pieczenia oraz sól.Rozdziel białka jajek od żółtek. Białka umieść w drugiej misce i miksuj przez kilkanaście sekund aż powstanie piana. Potem stopniowo np. po jednej łyżce dodawaj cukier cały czas miksując. Dodaj też cukier waniliowy. Ważne jest, żeby dodawać cukier powoli, aby białka mogły go dobrze wchłonąć, nie opadając. Powstanie jednolita, lekko lśniąca masa.
Następnie dodaj do białek oddzielone wcześniej żółtka i ponownie dobrze zmiksuj aż do połączenia się składników. Potem dodaj majonez oraz sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksuj aż do połączenia.
Dodaj suche składniki (mąki) do mokrych i zmiksuj aż do połączenia składników. Mieszaj do czasu wyraźnego połączenia składników, ale nie dłużej. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a potem wylej przygotowaną masę do formy.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół). Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 – 60 minut albo do suchego patyczka. Po 50 minutach sprawdź za pomocą patyczka czy babka jest gotowa. Po przestudzeniu babkę możesz polukrować dowolnym lukrem.