1 łyżeczka chrzanu lub niecno więcej - tylko opcjonalnie
olej do podsmażenia cebulki
pół szklanki śmietanki 30 % (lub nieco więcej np. 3/4 szklanki) LUB kwaśnej śmietany 18 % (około 150 g lub nieco więcej np. 200 g)rodzaj i ilość śmietany zależy od Twoich preferencji
pęczek natki pietruszki albo koperku, posiekany - opcjonalnie
400 - 500 ml zakwasu pszennego na biały barszcz
sól i pieprz do smaku
Warzywa i przyprawy na bulion:
kawałek selera np. pół małego albo 1/4 dużego, obrany
3 średniej marchewki, obrane
cebula, przekrojona na półpolecam ją opalić
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, obrane, w całości, lekko zgniecione
Przygotuj wszystkie składniki. Korzeń pietruszki, marchewki oraz kawałek selera obierz. Cebulę przekrój na pół i opal na gazie albo suchej patelni (jeśli nie chcesz, to nie musisz jej opalać, ale mocno polecam). Ząbki (2 duże albo 3 małe małe ząbki) obierz i lekko zgnieć je nożem. Z boczku usuń twardą skórę (chyba, że chcesz ją zostawić) i pokrój boczek w większą kostkę albo paski/słupki. Z pora zostawiamy białą i lekko zieloną część, a więc odetnij zielone liście. Białą kiełbasę pokrój w grubsze plastry (około 1,5 cm). Ziemniaki pokrój w małą kostkę.📌 Wskazówka: Do tego barszczu polecam wybrać białą kiełbasę parzoną i ostrożnie usunąć skórki. Ale jest to tylko wskazówka – jeśli chcesz możesz użyć białej kiełbasy surowej i nie usuwać w ogóle skórek.
Zaczniemy do ugotowania ziemniaków. Do dużego garnka wlej 1 litr zimnej wody i włóż ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Dodaj łyżeczkę soli. Włącz palnik i od momentu kiedy woda się zagotuje, to gotuj ziemniaki około 12 – 15 minut aż do miękkości, a potem wyjmij ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej, ale nie wylewaj wody! Gotujemy zupę w tym samym garnku.
Dolej do garnka kolejny 1 litr zimnej wody (czyli łącznie będą 2 litry) i od razu włóż warzywa, czyli seler, marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, ząbki czosnku, por oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Dodaj też liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz w kulkach.Rozgrzej suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu, jeśli boczek jest chudy). Wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut (6– 7 minut), aż wytopi się tłuszcz i boczek lekko się zarumieni. Od czasu do czasu zamieszaj. Kiedy boczek się zarumieni to całą zawartość wraz z wytopionym tłuszczem przełóż do garnka. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę na małym ogniu około 40 – 45 minut.
Po tym czasie wyjmij warzywa, czyli por, cebulę, seler oraz marchewki. Marchewki odłóż na bok – będę dodane na koniec do zupy. Podsmaż na patelni pokrojoną na małe kawałki cebulkę. Smaż ją tak około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek ( 1 duży albo 2 małe ząbki), przemieszaj i smaż wszystko jeszcze poł minuty, potem całą zawartość patelni dodaj do zupy.
Teraz czas na dodanie zakwasu do białego barszczu. Przed wlaniem zakwasu bardzo dobrze go wymieszaj, żeby mąka nie była zbita na dnie albo dobrze wstrząśnij butelką. Po tym czasie wlej powoli zakwas, cały czas mieszając. Dodaj też suszony majeranek oraz jeśli chcesz tarty chrzan (chrzan jest opcjonalny, jeśli chcesz go dodać, to dodaj niewiele np. łyżeczkę). Dodaj też ugotowane wcześniej ziemniaki oraz pokrojone w plasterki marchewki. Przemieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, by smaki się połączyły i zupa lekko zgęstniała. 👉 Wskazówka: Jeśli zakwas jest bardzo kwaśny, zacznij od połowy ilości, spróbuj i ewentualnie dolej więcej.👉 Wskazówka: Chrzan (jeśli używasz) dodaj pod koniec gotowania – najlepiej około 5 minut po dolaniu zakwasu, kiedy zupa zdąży się już lekko “przegryźć”. Dzięki temu zachowa swój charakterystyczny smak i nie straci ostrości. Zazwyczaj wystarczy 1–2 łyżeczki, ale najlepiej dodawaj go stopniowo, próbując.
Na koniec dodajemy też śmietanę. Masz dwie opcje do wyboru. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak zupy to dodaj śmietankę 30 %. Taką śmietankę wystarczy wlać bezpośrednio do zupy i przemieszać. Natomiast jeśli chcesz uzyskać nieco kwaśniejszy smak zupy, to użyj kwaśną śmietankę 18 %. Kwaśną śmietanę przed dodaniem do zupy TRZEBA najpierw zahartować, aby się nie zwarzyła w zupie. Na koniec wypróbuj i w razie konieczności dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz też dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki.Hartowanie kwaśnej śmietany polega na tym, że do miseczki ze śmietaną dodajemy stopniowo kilka łyżek gorącego barszczu, cały czas energicznie mieszając – dzięki temu śmietana stopniowo się ogrzewa i nie zwarzy się w kontakcie z wysoką temperaturą. Dopiero tak zahartowaną śmietanę można powoli wlać do zupy, mieszając całość, najlepiej już po zdjęciu garnka z ognia lub na bardzo małym ogniu.