Cofnij
barszczyk czerwony na rosole

Barszczyk czerwony na rosole.

Porcje: 6
Kalorie: 16.6

Składniki
  

  • 2 litry czystego rosołu lub bulionu drobiowego
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • jedna większa cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 x liść laurowy, 6 x ziele angielskie, 10 x czarny pieprz w kulkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2 suszone grzybki - opcjonalnie

Method
 

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia buraków. Najlepiej pokroić je w małą kostkę, cienie półplasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i przekrój na pół, a czosnek obierz i lekko zgnieć ząbki nożem.
  2. Do garnka wlej rosół i go zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały/bardzo mały i wrzuć buraczki, połówki cebuli, zgniecione ząbki czosnku oraz dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz w kulkach. Opcjonalnie możesz dodać też 2 suszone grzybki.
  3. Gotuj na małym/bardzo małym ogniu około 45 – 50 minut aż do miękkości buraczków. Barszcz powinien gotować się na małym/bardzo małym ogniu, aby tylko lekko mrugał/pyrkał. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj majeranek (majeranek można rozetrzeć wcześniej w dłoni). Już pod sam koniec dopraw solą, pieprzem do smaku, dodaj łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki soku z cytryny LUB octu jabłkowego. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i ostrożnie odcedź na sitku, aby został czysty wywar.

Film

Uwagi

Uwaga! Podałam wartość kaloryczną jednej porcji samego czystego wywaru! Policzyłam to jak na czysty, przecedzony barszcz (płyn bez zjedzonych warzyw). Założyłam, że do wywaru przechodzi ok. 15% rozpuszczalnych składników z buraków, cebuli i czosnku (typowe dla takiego gotowania).