Dobrze umyj/wyczyść cytrynę, osusz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o cienkich oczkach albo używając zestera – specjalnej tarki do cytrusów. Najlepiej jakby wyszło około 2,5 do 3 łyżek startej skórki. Do miski wsyp cukier i dodaj startą skórkę. Przemieszaj i rozcieraj skórkę z cukrem palcami, aby rozprowadzić skórkę po cukrze i żeby cukier wchłonął olejki eteryczne cytryny. To ważny etap dla smaku i aromatu ciasta, dlatego warto poświęcić chwilę dla tej czynności 😉
Do rondelka przełóż pokrojone na kawałki masło i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewaj powoli, co jakiś czas mieszając tak aby masło i czekolada razem się rozpuściły na jednolitą masę. Kiedy się rozpuści, to odstaw z ognia, odczekaj z 4 – 5 minut (przemieszaj po tym czasie, jeśli się nieco rozwarstwi) aż lekko przestygnie, a potem wylej zawartość rondelka na cukier i energicznie mieszając rózgą połącz cukier z masą czekoladowo – maślaną.
Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj aż do dokładnego połączenia. Potem dodaj sok z cytryny (dwie łyżki, a dla mniej cytrynowego smaku jedną łyżkę) i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz sól i dobrze wszystko wymieszaj aż składniki się ze sobą połączą. Niewielką formę, najlepiej kwadratową (24 cm na 24 cm) wysmaruj masłem i przelej do niej ciasto. Wyrównaj ciasto z wierzchu, aby było równomiernie rozprowadzone po foremce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po 30 minutach pieczenia polecam nakryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ciasto ostygnie – tak około godzinę.
Przygotuj polewę, czyli przesiej do miski cukier puder (musi być przesiany, aby nie było grudek) i wlej sok z cytryny. Dodaj najpierw 2 łyżki. Mieszaj składniki łyżką lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej soku, po jednej łyżeczce na raz, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Następnie przelej polewę na ostudzone ciasto i rozprowadź ją równomiernie po wierzchu. Możesz też dodać też trochę startej skórki. Pozostaw polewę do stężenia na około 10–15 minut.