Cofnij
chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit.

5 from 1 vote
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 10
Kalorie 166 kcal

Ingredients
  

  • 3 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich albo mąka owsiana
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu w formie płynnej/syropu klonowej dla słodszego chlebka możesz dodać więcej np. 4 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
  • 2 jajka, rozmiar L
  • około 50 - 80 g posiekanej czekolady albo groszków czekoladowych - opcjonalnie

Instructions
 

  • Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane i zblenduj je na mąkę. Możesz też zamiast płatków owsianych użyć mąkę owsianą.
  • Następnie do blendera dodaj kawałki bananów, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, jajka, sól, miód, cynamon oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zblenduj tak, aby składniki ładnie się połączyły na jednolitą masę. Jeśli dodajesz czekoladę (posiekaną albo groszki/kropelki czekoladowe) to dodaj ją do masy i przemieszaj łyżką.
  • Wysmaruj niewielką formę do pieczenia masłem albo innym tłuszczem i przelej masę do formy. Na wierzch możesz wyłożyć pokrojone plastry dodatkowego banana, czekoladę czy np. ulubioną gronolę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż chlebek przestygnie.

Video