2 szklanki płatków owsianych górskich albo mąka owsiana
czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki miodu w formie płynnej/syropu klonowej dla słodszego chlebka możesz dodać więcej np. 4 łyżki
1/2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
2 jajka, rozmiar L
około 50 - 80 g posiekanej czekolady albo groszków czekoladowych - opcjonalnie
Instructions
Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane i zblenduj je na mąkę. Możesz też zamiast płatków owsianych użyć mąkę owsianą.
Następnie do blendera dodaj kawałki bananów, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, jajka, sól, miód, cynamon oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zblenduj tak, aby składniki ładnie się połączyły na jednolitą masę. Jeśli dodajesz czekoladę (posiekaną albo groszki/kropelki czekoladowe) to dodaj ją do masy i przemieszaj łyżką.
Wysmaruj niewielką formę do pieczenia masłem albo innym tłuszczem i przelej masę do formy. Na wierzch możesz wyłożyć pokrojone plastry dodatkowego banana, czekoladę czy np. ulubioną gronolę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż chlebek przestygnie.