Cofnij
chłodnik litewski

Chłodnik litewski.

Czas przygotowani plus studzeni plus czas "oczekiwania" w lodówce 4 godziny
Łączny czas 4 godziny
Porcje: 4
Kalorie: 167

Składniki
  

  • 2 małe pęczki botwinki lub jeden duży pęczek botwinki (łączna waga to około 350 - 400 g)
  • 750 ml kefiru
  • 250 ml (szklanka) jogurtu naturalnego, najlepiej kremowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 średnie ogórki gruntowe (łączna waga to około 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej jeśli chcesz
  • 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)

Method
 

  1. Przygotuj botwinkę. Dobrze ją umyj i osusz. Oddziel buraczki od liści, obierz je i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub jeśli wolisz to pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Liście i łodygi pokrój na bardzo małe kawałki. Starte buraczki i pokrojone drobno łodygi przełóż do małego garnka i wlej bulion warzywny, a od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj do buraczków pokrojono drobne liście i gotuj również pod przykryciem kolejne 5 minut aż do miękkości. Odstaw do całkowitego ostudzenia (możesz przyspieszyć chłodzenie, wkładając garnek do zimnej wody lub lodu – jeśli ci się śpieszy).
  2. Podczas gdy ugotowana botwinka się studzi, to zetrzyj na tarce o grubych oczkach rzodkiewki (lub jeśli wolisz, to pokrój na drobne kawałki) oraz zetrzyj na tarce obrane ogórki gruntowe. Obierz czosnek i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj. Koperek oraz szczypiorek również bardzo drobno posiekaj.
  3. Gdy botwinka będzie już zimna to przelej ją do miski wraz z bulionem w którym się gotowała i dodaj startą rzodkiewkę, ogórek, koperek oraz posiekany szczypiorek.
  4. Potem wlej kefir oraz dodaj jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Dodaj też sól, pieprz oraz czosnek. Ilość soli i pieprzu według uznania. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony – wstaw go do lodówki na minimum 2 – 3 godziny. Podawaj z jajkiem na twardo lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Pycha! 🙂

Film