Cofnij
ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe. Ze startej dyni, a nie puree.

Porcje: 8

Składniki
  

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki startej dyni (np. piżmowej) - waga po starciu to około 300 g
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • przyprawy korzenne: płaska łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, opcjonalnie 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 18 %
Składniki na opcjonalną polewę:
  • 200 g serka śmietankowego naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Method
 

  1. Dynię obierz ze skórki, a potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj 2 całe szklanki dyni – wyjdzie około 300 g i odłóż na bok. Natomiast do miski wlej olej roślinny i wsyp cukier. Opcjonalnie możesz też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze przemieszaj trzepaczką aż do połączenia – mieszaj tak z pół minuty.
  2. Następnie wbij jedno jajko i dobrze przemieszaj, a potem wbij drugie jajko i ponownie dobrze przemieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz mielony imbir. Jeśli chcesz możesz dodać też gałkę muszkatołową. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki.
  4. Wsyp najpierw pół składników suchych do mokrych, a następnie wlej mleko i dodaj jogurt i dobrze przemieszaj łopatką do połączenia składników. Następnie wsyp resztę suchych składników i ponownie wymieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za długo – jeśli znikną białe ślady mąki, to już wystarczy.
  5. Teraz dodaj startą dynię i wmieszaj ją w ciasto. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Przełóż przygotowane ciasto do formy i wyrównaj. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 65 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to nakryj go papierem do pieczenia lub folią np. na ostatnie 10 minut pieczenia (jeśli widzisz taką konieczność). Po upieczeniu, odczekaj około 30 minut, aby ciasto trochę przestygło zanim wyjmiesz ciasto z formy. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub przygotować pyszną polewę z serka śmietankowego.
  6. Aby przygotować polewę, umieść w misce 200 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej, przesiej do niego cukier puder (pół szklanki) i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników w gładką, gęstą masę. Miksowanie zajmie około kilkanaście sekund. Gotową polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście, a jeśli wolisz bardziej zwartą konsystencję to wstaw ciasto na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała

Film