Składniki
Method
- Pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż około 3 minuty.
- Potem dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij i przemieszaj z cebulką. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę w proszku i dobrze wszystko przemieszaj. Smaż około 8- 10 minut aż do całkowitego usmażenia mięsa. Po usmażeniu odłóż patelnię na bok. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół).
- Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i ostrożnie rozwiń je na blaszce do pieczenia. Podziel ciasto na 6 równych części. Najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą połowę na 3 równe części
- Wyłóż na środek każdego kawałka usmażone mięso mielone (około 2 łyżki na każdy kawałek), a po wyłożeniu posyp je startym żółtym serem.
- W miseczce dobrze rozbełtaj jedno jajko, a potem posmaruj jajkiem brzegi każdego kawałka. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji, czyli 1/6
