Cofnij
ciasto francuskie z mięsem mielonym

Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 25 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 6 (6 cześci)
Kalorie: 479

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki, karkówki
  • jedna średnia cebula
  • przyprawy do doprawienia mięsa: łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich/oregano, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 100 g sera np. Mozzarella, Gouda
  • olej do smażenia - ok. 2 - 3 łyżki (lube według potrzeb)

Method
 

  1. Pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż około 3 minuty.
  2. Potem dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij i przemieszaj z cebulką. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę w proszku i dobrze wszystko przemieszaj. Smaż około 8- 10 minut aż do całkowitego usmażenia mięsa. Po usmażeniu odłóż patelnię na bok. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół).
  3. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i ostrożnie rozwiń je na blaszce do pieczenia. Podziel ciasto na 6 równych części. Najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą połowę na 3 równe części
  4. Wyłóż na środek każdego kawałka usmażone mięso mielone (około 2 łyżki na każdy kawałek), a po wyłożeniu posyp je startym żółtym serem.
  5. W miseczce dobrze rozbełtaj jedno jajko, a potem posmaruj jajkiem brzegi każdego kawałka. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji, czyli 1/6