Składniki
Method
- Zacznij od pokrojenia brzoskwiń na mniejsze kawałki. Możesz pokroić w większą kostkę albo jeszcze lepiej plasterki. Przełóż kawałki brzoskwiń do miski i posyp je łyżką cukru oraz cynamonem (około 3/4 łyżeczki). Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
- Do miski wsyp biały cukier, wlej olej roślinny, dodaj jajka, jogurt w typie greckim, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny plus łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj tak aby składniki ładnie się połączyły
- Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj np. za pomocą rózgi kuchennej czy drewnianej łyżki. Mieszaj do czasu aż wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
- Tortownicę do ciasta wysmaruj lekko masłem. Połowę (lub nieco więcej niż połową, tak z 60 %) ciasta wyłóż na dno. Wyrównaj ciasto. Wyłóż około 1/3 brzoskwiń, a potem wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te brzoskwinie, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż resztę zostawionych brzoskwiń.
- Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 55 – 60 minut. Zrób test suchego patyczka – w razie konieczności, jeśli patyczek będzie wilgotny, to piecz trochę dłużej. Na ostatnie 25 minut nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Po upieczeniu poczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.
Film
Uwagi
Uwaga! Chodzi o typową szklankę, która ma 250 ml.