1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (jedna cała i trzy czwarte szklanki)
3/4 szklanki jogurtu w typie greckim
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 - 5 brzoskwiń, pokrojonych na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę
łyżka cukru do posypania brzoskwiń
3/4 łyżeczki cynamonu do posypania brzoskwiń
3/4 szklanki białego cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka, rozmiar L
jedna cytryna, dobrze oczyszczona - skórka z całej cytryny plus jedna łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
trochę masła/tłuszczu do posmarowania formy
łyżka cukru waniliowego
Instrukcje
Zacznij od pokrojenia brzoskwiń na mniejsze kawałki. Możesz pokroić w większą kostkę albo jeszcze lepiej plasterki. Przełóż kawałki brzoskwiń do miski i posyp je łyżką cukru oraz cynamonem (około 3/4 łyżeczki). Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
Do miski wsyp biały cukier, wlej olej roślinny, dodaj jajka, jogurt w typie greckim, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny plus łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj tak aby składniki ładnie się połączyły
Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj np. za pomocą rózgi kuchennej czy drewnianej łyżki. Mieszaj do czasu aż wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
Tortownicę do ciasta wysmaruj lekko masłem. Połowę (lub nieco więcej niż połową, tak z 60 %) ciasta wyłóż na dno. Wyrównaj ciasto. Wyłóż około 1/3 brzoskwiń, a potem wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te brzoskwinie, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż resztę zostawionych brzoskwiń.
Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 55 – 60 minut. Zrób test suchego patyczka – w razie konieczności, jeśli patyczek będzie wilgotny, to piecz trochę dłużej. Na ostatnie 25 minut nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Po upieczeniu poczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.