Zacznij od przygotowanie kruszonki. W rondelku rozpuść 40 g masła. Kiedy się rozpuści, to zostaw do przestygnięcia na minimum 5 minut. Dodaj 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Przemieszaj i za pomocą palców utrzyj składniki, tak aby powstała kruszonka. Przełóż kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Zetrzyj skórkę z dobrze oczyszczonej, jednej, dużej cytryny. Do miski wsyp cukier i dodaj skórę. Za pomocą palców dobrze połącz skórkę z cukrem. Skórka cytryny zawiera olejek eteryczny, który odpowiada za jej piękny, cytrusowy aromat. Pocieranie skórki o cukier sprawia, że uwalnia się ten intensywny zapach i posmak cytryny.
Do miski dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
Następnie dodaj połowę pokrojonego na kawałki miękkiego masła (100 g) i zmiksuj, tak aby masło połączyło się z ciastem (ciasto będzie trochę grudkowate). Kiedy się połączą, to dodaj resztę pokrojonego masła i ponownie zmiksuj aż do połączenia składników.
Teraz dodaj całe jajka w temp. pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i dobrze zmiksuj aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj mleko oraz dwie łyżki soku z cytryny i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto.
Teraz do ciasta dodaj przekrojone na pół morele i delikatnie, ale dobrze wmieszaj je w ciasto.
Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Wierzch ciasta posyp kruszonką i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) Piecz przez około 60 – 70 minut. Czas może się trochę wydłużyć, dlatego zrób test suchego patyczka. Czas zależy od użytej foremki i Twojego piekarnika, dlatego tak po około 55 – 60 minutach warto zrobić test suchego patyczka. Jeśli patyczek będzie suchy albo prawie suchy, to ciasto jest gotowe. Zamiast patyczka można użyć też długi cienki nóż. Po około 40 minutach pieczenia, jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to warto nakryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.Po upieczeniu odczekaj około 30 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy. Jeśli chcesz możesz po przestudzeniu ciasto oblać go polewą. Żeby przygotować polewę, to najlepiej wymieszać przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z cytryny.