Cofnij
ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie greckim

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 5 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 10
Kalorie 344 kcal

Ingredients
  

Suche składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej, typ 450 (jedna cała szklanka ma 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego - ocjonalnie

Składniki mokre:

  • 3 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego w temp. pokojowej, wyciągnięty wcześniej z lodówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki (pół szklanki) oleju roślinnego
  • 400 g śliwek węgierek (około 300 g ćwiartek do środka ciasta oraz 100 g połówek na wierzch)
  • cukier puder do posypania albo polewa

Instructions
 

  • W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier i dobrze przemieszaj. Opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy.
  • Następnie dodaj do suchych składników jajka (w temp. pokojowej) oraz jogurt grecki, sok z cytryny, olej roślinny oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, tak aby dobrze się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu, gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, ale nie dłużej.
  • Ze śliwek (około 300 g) wyjmij pestki i podziel je na ćwiartki, a następnie dodaj śliwki do przygotowanego ciasta i przemieszaj, tak aby śliwki połączyły się z ciastem.
  • Formę do pieczenia (tortownicę albo formę chlebową) wysmaruj masłem i opcjonalnie posyp bułka tartą. Następnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na wierzch, polecam wyłożyć połówki śliwek (pozostałe 100 g). Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 60 – 65 minut albo do suchego patyczku. Koniecznie zrób test suchego patyczka, bo w zależności do użytej formy i piekarnika ciasto możesz piec się dłużej. Po około 30 – 35 minut pieczenia, kiedy widzisz, że wierzch ciasta mocno się przypieka, to przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej albo papierem do pieczenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj około 30 minut aż ciasto przestygnie. Ciasto możesz posypać zwykłym cukrem pudrem albo polukrować.

Video