W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier i dobrze przemieszaj. Opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy.
Następnie dodaj do suchych składników jajka (w temp. pokojowej) oraz jogurt grecki, sok z cytryny, olej roślinny oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, tak aby dobrze się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu, gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, ale nie dłużej.
Ze śliwek (około 300 g) wyjmij pestki i podziel je na ćwiartki, a następnie dodaj śliwki do przygotowanego ciasta i przemieszaj, tak aby śliwki połączyły się z ciastem.
Formę do pieczenia (tortownicę albo formę chlebową) wysmaruj masłem i opcjonalnie posyp bułka tartą. Następnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na wierzch, polecam wyłożyć połówki śliwek (pozostałe 100 g). Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 60 – 65 minut albo do suchego patyczku. Koniecznie zrób test suchego patyczka, bo w zależności do użytej formy i piekarnika ciasto możesz piec się dłużej. Po około 30 – 35 minut pieczenia, kiedy widzisz, że wierzch ciasta mocno się przypieka, to przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej albo papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj około 30 minut aż ciasto przestygnie. Ciasto możesz posypać zwykłym cukrem pudrem albo polukrować.