Cofnij
ciasto ze świeżą żurawiną i migdałami

Ciasto ze świeżą żurawiną

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje 9
Kalorie 328 kcal

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 3 łyżki mleka i łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g świeżej żurawiny (około 2 szklanki)
  • 2/3 szklanki białego cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 3 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo migdałowego - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Przygotuj składniki suche, czyli w misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
  • W drugiej misce umieść pokrojone miękkie masło (w temp. pokojowej, musi być odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) i wsyp cukier. Miksuj na średnich obrotach przez kilka minut aż masło z cukrem ładnie się połączą. Następnie wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze wszystko zmiksuj na gładką, lekko puszystą masę.
  • Potem dodaj mniej więcej połowę składników suchych do tej masy i zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie dodaj śmietanę 12 % oraz mleko i ponownie wszystko zmiksuj aż do połączenia składników.
  • Dodaj do masy pozostałą cześć suchych składników i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Pamiętaj, aby miksować tyko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej. Potem dodaj do tego ciasta żurawinę i dobrze przemieszaj wszystko łyżką, aby żurawina połączyła się z ciastem. Wysmaruj niewielką formę do ciastka masłem i posyp ją delikatnie bułką tartą albo mąką i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj ciasto.
  • Przygotuj kruszonkę. W naczynku umieść miękkie masło, dodaj mąkę, cukier oraz płatki migdałowe. Opcjonalnie możesz też dodać ekstrakt waniliowy albo migdałowy. Połącz składniki za pomocą dłoni (rozcieraj składniki palcami, jednocześnie łącząc je ze sobą). Wierzch ciasta posyp przygotowaną kruszonkę. Możesz delikatnie wcisnąć w ciasto kruszonkę łyżkę (ale delikatnie! 😉 ). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 60 – 65 minut albo do suchego (albo minimalnie wilgotnego) patyczka. Koniecznie zrób test suchego patyczka (ja też czasem używam cienkiego noża). Po około 35 – 40 minutach pieczenia się ciasta, nałóż na niego kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej, aby wierzch nie przyrumienił się za mocno. Po upieczeniu odczekaj minimum 30 minut

Film