czubata łyżeczka suszonego rozmarynuopcjonalnie, jeśli nie chcesz go używać, to daj więcej innych ziół np. ziół prowansalskich
Instrukcje
Przed przygotowaniem nastaw piekarnik na 220 stopni (góra – dół).Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy i zioła, czyli sól i pieprz, czosnek granulowany, słodką czerwoną paprykę w proszku (może być wędzona), ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, suszony tymianek i opcjonalnie suszony rozmaryn. Jeśli nie dodajesz rozmarynu, to dodaj więcej albo suszonego tymianku, albo ziół prowansalskich. Rozmaryn ma bardzo charakterystyczny aromat i dość silny, niecno sosnowy smak, więc musisz go lubić, żeby go tutaj użyć 😉Wszystkie przyprawy i zioła dobrze ze sobą wymieszaj.
Ćwiartki z kurczaka osusz papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Umieść ćwiartki w większej misce i polej je około dwoma łyżka oleju roślinnego albo oliwy z oliwek, a następnie posyp 2/3 przygotowanej mieszanki z przypraw i ziół.
Za pomocą dłoni rozprowadź przyprawy po wszystkich ćwiartkach. Delikatnie podnieś skórkę i rozprowadź mieszankę przypraw i ziół także pod skórką.
Nałóż kratkę/ruszt do piekarnika na blaszkę do pieczenia i ułóż ćwiartki z kurczaka na ruszcie. Posyp każdą ćwiartkę z wierzchu resztką (te 1/3 co zostało) mieszanki ziół i przypraw. Piecz przez 35 minut, a potem nałóż na mięso kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej i piecz jeszcze 15 minut. Aby upewnić się, że kurczak jest dobrze upieczony, możesz użyć termometru do mięsa – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut przed krojeniem, aby soki się rozłożyły.