2/3 szklanki brązowego cukrumożna użyć biały cukier, jeśli chcesz możesz użyć inna ilość np. dodać więcej cukru np. 3/4 szklanki. Nie dawaj jednak mniej niż 1/2 szklanki cukru.
2 jajka, rozmiar L
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki kakao (extra ciemne)
jedna szklanka mąki pszennej np. tortowejcała szklanka ma 250 ml
Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko kakao, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dobrze wszystko przmieszaj.
Do osobnej miski włóż pokrojone na kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Połącz wszystko na jednolitą, lekką kremową masę za pomocą miksera na średnich/wysokich obrotach – miksuj tak około 1 minutę.
Do masy z masła i cukru dodaj ekstrakt waniliowy i jajka i zmiksuj. Następnie dodaj dobrze rozgniecione banany (banany rozgnieć za pomocą widelca albo ubijaka do ziemniaków). Dobrze wszystko zmiksuj, aby składniki się ładnie połączyły.
Następnie dodaj do mokrych składników suche i za pomocą miksera połącz je w jednolitą masę. Po połączeniu dodaj posiekaną na małe kawałki czekolady i za pomocą np. łyżki przemieszaj wszystko. Uwaga! Możesz bezpośrednio do ciasta dodać około 80 % czekolady, a resztę dodać na wierzch.
Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj. Wierzch możesz tez posypać kawałkami czekolady. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie warto zrobić test suchego patyczka i jeśli patyczek będzie wilgotny to trzymać w piekarniku jeszcze 5 – 10 minut dłużej. Po upieczeniu, zanim wyciągniesz chlebek z formy, to odczekaj minimum 15 minut.Uwaga! Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka, to pod koniec pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.