1 litr bulionu warzywnego można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół
250 ml (szklanka) mleka krowiego albo roślinnego
jedna średnia/duża cebula
500 - 600 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 puszki białej fasoli, odsączonej z zalewy
czubata łyżeczka suszonego tymianku
czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
dwie czubate łyżeczki musztardy np. Dijon, miodowa
sól i pieprz do smaku
łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
natka pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
Instrukcje
Najpierw pokrój wszystkie pieczarki na cienkie plasterki, a ziemniaki i cebulę na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.W garnku rozgrzej tłuszcz a kiedy będzie rozgrzany to wrzuć pokrojone pieczarki i smaż je około 8 minut, od czasu do czasu mieszając aż będę dobrze usmażone i lekko zbrązowieją, a ewentualna woda w zdecydowanej większości odparuje. Pod koniec smażenia pieczarek wrzuć pokrojoną cebulę, dobrze przemieszaj z pieczarki i przesmaż ją około 2 – 3 minuty.
W ostatniej minucie smażenia pieczarek dodaj suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz starty czosnek. Dobrze wszystko przemieszaj i przesmaż jeszcze około minutę.
Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, tak aby zniknęły biały ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek mąki.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do garnka pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. W czasie gotowania się ziemniaków dodaj musztardę, ewentualnie więcej soli i pieprzu do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj.
Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolkę z puszki oraz wlej mleko krowie albo roślinne. Przemieszaj i gotuj wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.