Cofnij
drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem.

Pyszna, puszysta drożdżówka z rabarbarem. Zasmakuje każdemu! :) Rabarbar można zastąpić innym dodatkiem np. jabłkami.
Porcje 15

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej np. tortowej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kostki masła - 100 g
  • 100 g świeżych drożdży (10 dkg)
  • 5 żółtek z jajek, rozmiar L
  • 1 pełna szklanka cukru (szklanka ma 250 ml)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie, nie trzeba, ale można
  • 50 g masła - twardego albo półtwardego w temperaturze pokojowej, wyjętego wcześniej z lodówki, ale nie zupełnie miękkiego

Składniki na lukier - lukier jest opcjonalny

  • 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko
  • około 3 łyżki wody albo soku z cytryny
  • rabarbar - 2 - 3 łodygi, pokrojone na małe kawałki można zastąpić kwaśnymi jabłkami, obranymi i pokrojonymi na kawałki, śliwkami albo truskawkami

Instrukcje
 

  • Do rondelka wlej mleko i dodaj pokrojone masło (1/2 kostki). Dodaj też 1/3 łyżeczki soli oraz szklankę cukru. Podgrzewaj, aż wszystko się całkowicie rozpuści i połączy się ze sobą. Następnie zdejmij rondelek z kuchenki i przelej zawartość do dużej miski. Poczekaj aż mleko z tymi dodatkami przestygnie do temperatury pokojowej – może stygnąć około 30 – 40 minut, w zależności jak mocno było podgrzane mleko.
  • Następnie pokrusz drożdże i dodaj je do mleka. Dobrze przemieszaj, aż się rozpuszczą. Odczekaj 10 minut, żeby już zaczęły pracować. W międzyczasie wymieszaj 5 albo 6 żółtek z 3 łyżkami olej roślinnego tak żeby dobrze się ze sobą połączyły. Po tych 10 minutach wlej żółtka z olejem do mleka z drożdżami i dobrze przemieszaj.
  • Następnie stopniowo dodawaj 800 g przesianej przez sitko mąki pszennej. Najpierw dodaj połowę i przemieszaj, a następnie dodaj drugą połowę i przemieszaj. Po przemieszaniu zacznij wyrabiać ciasto, czyli powoli mieszaj. Ja po prostu powoli mieszam ciasto łopatką – zajmie to około 6 – 10 minut. Pamiętaj, że im dłużej się wyrabia/miesza, tym ciasto będzie się ciężej mieszać. Po tym czasie przykryj ciasto np. kuchennym ręcznikiem, odłóż w ciepłe miejsce na około godzinę do półtora godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Kiedy ciasto wyrośnie lekko uderz ciasto pięścią (ciasto opadnie) i przemieszaj go z dwa razy łopatkę albo lekko zagnieć. Wysmaruj blaszkę masłem i przełóż ciasto na blaszkę, a następnie równo rozprowadź po blaszce. Warto zwilżyć dłonie wodą, bo ciasto będzie się trochę kleić i łatwiej będzie rozprowadzać ciasto.
  • Rabarbar pokrój na małe kawałki. Młody rabarbar nie trzeba obierać z włókien. Kawałki wyłóż w miarę równomiernie na ciasto i lekko je wciśnij w ciasto. Zamiast rabarbaru możesz wykorzystać kawałki jabłka (obrane ze skórki), truskawki czy śliwki.
  • Przygotuj kruszonkę. W miseczce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną (200 g), pokrojone na małe kawałki masło (musi być twarde albo półtwarde), proszek do pieczenia, pół szklanki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Polecam też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Rozetrzyj składniki za pomocą palców tak aby powstała kruszonka. Posyp cały wierzch ciasta kruszonką.
  • Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to możesz przykryć go folią aluminiową. Warto zrobić test suchego patyczka, bo czas pieczenia może się trochę wydłużyć – formy i piekarniki są różne. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Po mniej więcej 15 minutach wyciągnij ciasto z piekarnika.
    Ciasto możesz na koniec posypać cukrem pudrem albo polukrować. Jeśli chcesz polukrować, to poczekaj aż ciasto przestygnie i polej go lukrem. Żeby zrobić lukier wystarczy po prostu wymieszać przesiany przez sitko cukier puder z wodą albo z sokiem z cytryny (w wersji nieco kwaskowatej).

Film