Cofnij
elastyczne naleśniki

Elastyczne naleśniki z maślanką

Czas przygotowania 10 minuty
Czas "odpoczynku" ciasta plus czas smażenia 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 4
Kalorie 463 kcal

Składniki
  

  • 3 i 1/2 szklanki maślanki (850 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki białego cukru jeśli chcesz mniej słodkie, to dodaj tylko łyżkę cukru)
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 3 łyżki oleju do ciasta
  • olej albo inny tłuszcz do smażenia - w razie konieczności

Instrukcje
 

  • W dużej misce umieść jajka, 1 szklankę maślanki (na tym etapie tylko jedną szklankę – pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć opakowanie maślanki przed jej otwarciem), sól, olej oraz cukier. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną i ponownie wszystko przemieszaj, aż do połączenia składników tak żeby masa była gładka i bez grudek.
  • Gdy masa będzie gładka i bez grudek, to dodaj pozostałą maślankę, czyli kolejne 2 i pół szklanki i bardzo dobrze połącz ją z resztą składników. Powstanie dość rzadkie, kleiste ciasto. Odłóż ciasto na około 20 – 30 minut – to pozwala mące wchłonąć płyny, co sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne, a naleśniki będą delikatniejsze.
  • Usmaż naleśniki.
    Jak smażyć naleśniki?Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia będzie zbyt zimna, naleśniki mogą przywierać lub wyjdą zbyt grube; zbyt gorąca patelnia sprawi, że szybko się przypalą.Przed pierwszym naleśnikiem możesz delikatnie posmarować patelnię odrobiną masła, oleju lub tłuszczu w sprayu. Kolejne naleśniki zazwyczaj nie wymagają już smarowania, jeśli używasz dobrej patelni. Jeśli jednak naleśniki zaczynają przywierać, dodaj odrobinę tłuszczu.Zmierz odpowiednią ilość ciasta – w przybliżeniu 1/4 szklanki na średnią patelnię. Wlej ciasto na środek patelni i natychmiast kręć nią tak, aby ciasto równomiernie rozlało się po powierzchni.Smaż naleśnika przez 1-2 minuty, aż brzegi zaczną brązowieć i lekko się odklejać, a środek będzie wyglądał suchy i lekko ścięty. Na powierzchni naleśnika zaczną się pojawiać bąbelki. W tym momencie podważ delikatnie brzegi łopatką i odwróć naleśnik na drugą stronę.Po przewróceniu naleśnika, smaż go przez kolejne 30-60 sekund – druga strona smaży się krócej. Druga strona powinna być złocista, ale nie tak mocno przyrumieniona jak pierwsza.Po usmażeniu każdego naleśnika odkładaj go na talerz. Opcjonalnie możesz je przykryć ręcznikiem kuchennym lub folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.
    Podawaj z ulubionym nadzieniem ♥

Film