Składniki
Method
- W nie za dużym garnku rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Potem dodaj starty czosnek, przemieszaj z cebulką i smaż około pół minuty. Następnie dodaj pokrojonego na małe kawałki ziemniaka, przemieszaj z cebulką i przesmaż go 3 – 4 minuty,
- Następnie wlej bulion warzywny (ewentualnie drobiowy albo czysty rosół), a kiedy zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj na małym około pod przykryciem około 15 minut. Następnie wrzuć pokrojone brokuły do zupy, przykryj i gotuj kolejne 7 – 8 minut pod przykryciem aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Potem wlej mleko, przemieszaj i zdejmij zupę z ognia i zblenduj wszystko na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem do smaku i ewentualnie ulubionymi suszonymi ziołami np. suszonymi tymiankiem albo oregano. Jeśli wolisz, to zamiast ziół możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj i lekko podgrzej (nie gotuj). Warto podawać ze zdrowymi dodatkami np. ugotowanym jajkiem na twardo, ciecierzycą (może być uprażona), tofu czy kleksem skyru albo jogurtu naturalnego.
Film
Uwagi
Kalorie policzona dla większej porcji, czyli 1/3.