jedna czerwona papryka może być też żółta albo zielona
100 g baby szpinaku
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
do smażenia: 80 g - 100 g masełka wegańskiego Naturale (wersja 1)lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek (wersja 2)
200 g serka wiejskiego (typu Cottage Cheese, ten z grudkami), naturalny
50 g sera Grana Padano albo Permezan
sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
Przed rozpoczęciem frittaty pokrój pieczarki na plasterki, paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.
W razie konieczności dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.
W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).
Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.