Cofnij
frittata z warzywami

Frittata z warzywami i pieczarkami.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 4
Kalorie 505 kcal

Składniki
  

  • 10 jajek, rozmiar L
  • cebula dymka (biała i zielona część) - pęczek
  • jedna czerwona papryka może być też żółta albo zielona
  • 100 g baby szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • do smażenia: 80 g - 100 g masełka wegańskiego Naturale (wersja 1) lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek (wersja 2)
  • 200 g serka wiejskiego (typu Cottage Cheese, ten z grudkami), naturalny
  • 50 g sera Grana Padano albo Permezan
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Przed rozpoczęciem frittaty pokrój pieczarki na plasterki, paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).
    Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.
  • W razie konieczności dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.
  • W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).
  • Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.

Film