Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojone w małą kostkę ziemniaki na średnim ogniu przez około 7 – 8 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Po tym czasie dodaj pokrojoną na małe kawałki cebulę, posyp łyżeczkę oregano, lekko posól i popieprz, dobrze wszystko przemieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaj posiekany albo starty czosnek, ponownie przemieszaj i przesmaż jeszcze minutę.
Do miski wbij całe jajka i dobrze je rozbełtaj. Następnie dodaj sól i pieprz (można dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu), oregano albo zioła prowansalskie (jedna łyżeczka) oraz słodką paprykę w proszku (około 1/3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj serek wiejski oraz starty na grubszych oczkach ser i znowu dobrze wszystko przemieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przełóż większość (około 2/3) zawartości patelni, czyli ziemniaki z cebulką na dno naczynia. Następnie wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a na nie baby szpinak. Na szpinak wyłóż resztę ziemniaków z cebulką, czyli tę 1/3.
Wylej równomiernie masę jajeczną na warzywa. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 35 – 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij lekko całym naczyniem (ostrożnie! użyj rękawicę kuchenną albo ręcznik kuchenny) i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. Jeśli nie, to trzymaj kilka minut dłużej. To już wszystko.