Cofnij
frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami i serkiem wiejskim

Czas przygotowania 15 minuty
czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 4
Kalorie 293 kcal

Składniki
  

  • 7 jajek, rozmiar L
  • 200 g serka wiejskiego
  • 250 - 300 g pomidorków koktajlowych
  • jedna średnia cebula
  • 600 g ziemniaków plus trochę soli i pieprzu do posypania ziemniaków podczas smażenia
  • 2 łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich: jedna łyżeczka do posypania ziemniaków a druga do masy jajecznej
  • 100 g żółtego sera np. Edamski, Gouda, Cheddar
  • 50 - 70 g baby szpinaku
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, starte na tarce albo posiekane
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki - można nieco więcej np. pół łyżeczki
  • sól i pieprz do masy jajecznej np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojone w małą kostkę ziemniaki na średnim ogniu przez około 7 – 8 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Po tym czasie dodaj pokrojoną na małe kawałki cebulę, posyp łyżeczkę oregano, lekko posól i popieprz, dobrze wszystko przemieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaj posiekany albo starty czosnek, ponownie przemieszaj i przesmaż jeszcze minutę.
  • Do miski wbij całe jajka i dobrze je rozbełtaj. Następnie dodaj sól i pieprz (można dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu), oregano albo zioła prowansalskie (jedna łyżeczka) oraz słodką paprykę w proszku (około 1/3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj serek wiejski oraz starty na grubszych oczkach ser i znowu dobrze wszystko przemieszaj.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przełóż większość (około 2/3) zawartości patelni, czyli ziemniaki z cebulką na dno naczynia. Następnie wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a na nie baby szpinak. Na szpinak wyłóż resztę ziemniaków z cebulką, czyli tę 1/3.
  • Wylej równomiernie masę jajeczną na warzywa. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 35 – 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij lekko całym naczyniem (ostrożnie! użyj rękawicę kuchenną albo ręcznik kuchenny) i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. Jeśli nie, to trzymaj kilka minut dłużej. To już wszystko.

Film