2 jajka, rozmiar L (jeśli to będzie za mało to dodaj jedno więcej)
szklanka panierki Panko albo bułki tartejpolecam panierkę Panko, bo jest bardziej chrupiąca niż zwykła bułka tarta
50 g sera Grana Padano albo Paremzanu, starty na tarce
czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
sól i pieprz do smaki - około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
łyżeczka czosnku granulowanego
pół szklanki mąki pszennej ( w razie konieczności użyj więcej)
trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczeniu
ulubiony sos - opcjonalnie
Instrukcje
Zacznij od przygotowania panierki. W naczynku umieść panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą, starty ser Grana Padano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
Do kolejnego naczynia wbij jajka (zacznij od dwóch, a w razie potrzeby dodasz trzecie) i dobrze rozbełtaj. Do trzeciego naczynia wsyp mąkę pszenną.
Z cukinii odetnij końcówki. Cukinie podziel na trzy części. Każdą cześć na pół, a te połówki na 3 albo 4 części (w zależności jak grube kawałki chcesz uzyskać).
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Papier dodatkowo lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.Każdy kawałek cukinii najpierw obtocz w mące, potem w jajku (w razie konieczności strzep nadmiar jajka), a na końcu w przygotowanej panierce. Kawałki cukinii układaj na blaszce (dość ciasno).
Blaszkę z cukinią włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 25 minut aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie, tak po 15 minut pieczenia przewróć je na drugą stronę. Podawaj od razu z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.