Cofnij
gnocchi z pieczarkami i szpinakiem

Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 526 kcal

Składniki
  

  • 500 g gnocchi
  • 100 g - 200 g baby szpinaku (min. 100 g, a max. 200 g)
  • 500 g pieczarek
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • płaska łyżeczka musztardy np. Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka sosu sojowego - opcjonalnie, ale mocno zalecam
  • 2 - 3 łyżki oleju roślinnego plus łyżka masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • około 50 g sera np. Grana Padano, Parmezan - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj czasu gotowania, aby uniknąć ich rozgotowania i nadmiernej miękkości. Przede wszystkim nie trzymaj ich w wodzie dłużej niż jest to konieczne. Po ugotowaniu odcedź je na durszlaku, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
    Następnie drobno posiekaj cebulę oraz obierz i zetrzyj czosnek na tarce albo go drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oliwy z oliwek albo oleju. Gdy masło się rozpuści, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pieczarki, przemieszaj je z cebulką i smaż około 5 – 10 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Pod koniec tego czasu dodaj starty czosnek i wymieszaj go z pieczarkami. Na sam koniec smażenia pieczarek posyp je suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem.
    Dlaczego czas smażenia pieczarek podałam miedzy 5 a 10 minut i nie można go dokładnie określić?
    Czas smażenia pieczarek zależy od ich grubości, ilości na patelni, mocy palnika oraz zawartości wody – cienkie plasterki i mocny ogień przyspieszają proces, a duża ilość grzybów i niższa temperatura go wydłużają. Jeśli pieczarki puszczają dużo wody, najpierw muszą ją odparować, zanim się zarumienią, co może potrwać od 5 do 10 minut.
  • Następnie wlej śmietankę 30 % i wodę. Dobrze przemieszaj. Dodaj musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na średnim albo mniejszym ogniu około 7 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.
  • Teraz dodaj liście baby szpinaku. Można je dodać w całości, ale jeśli chcesz, możesz je też nieco wcześniej posiekać, aby były jeszcze mniejsze. Wymieszaj młody szpinak z sosem i gotuj przez około minutę lub dwie, aż liście szpinaku wyraźnie zwiędną. Następnie dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, aby upewnić się, że gnocchi są ciepłe. Na koniec polecam jeszcze wszystko posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.

Film