Cofnij
grochówka bez moczenia

Grochówka. Gęsta, bez moczenia grochu.

Porcje: 6 - 8 porcji
Kalorie: 478

Składniki
  

  • 3 litry zimnej wody
  • 500 g łuskanego grochu (połówki, żółty groch)
  • 2 x liść laurowy, 7 x ziele angielskie, 12x czarny pieprz w kulkach
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 600 g wędzonych żeberek
  • 200 g kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej
  • 2 x marchewki (łącznie około 200 - 250 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera (ok. 200 g)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli i kiełbasy - według potrzeb

Method
 

  1. Wędzone żeberka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do większego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody i dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kulki czarnego pieprzu. Zagotuj, a potem zbierz ewentualne szumowiny. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej (możesz też dodać łyżeczkę masła dla lepszego smaku), a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze z minutę, a potem całą zawartość patelni dodaj do zupy.
  3. Groch łuskany (połówki) przepłucz dobrze na sitku zimną wodą i po tych 45 minutach gotowania się żeberek dodaj do wywaru groch. 10 minut później dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i korzeń pietruszki oraz cały kawałek selera. Gotuj kolejną godzinę.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniakami oraz majeranek (warto go trochę rozetrzeć w dłoni). Gotuj 20 – 25 minut aż do miękkości ziemniaków. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż pokrojoną na małe kawałki kiełbasę - podsmaż około 3 - 4 minuty aż do zarumienienia, a po podsmażeniu przełóż do zupy. Pod koniec gotowania się ziemniaków posól i popieprz zupę do smaku i według Twoich upodobań. Po 1,5 godziny gotowania groch łuskany (połówki) powinien być bardzo miękki i w dużej mierze się rozpadać – zupa robi się gęsta, „kremowa”, często aż łyżka stoi.

Film

Uwagi

Uwagi!: 
Wartość kaloryczna została policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/8.

Jeśli pod koniec gotowania jest dla Ciebie nieco za gęsta, to… możesz rozrzedzić ją gorącym płynem i odpowiednio doprawić do smaku…

Konkretne kroki:

  1. Dolej gorący bulion albo wrzątek małymi partiami (po 100–200 ml), mieszając, aż uzyskasz idealną gęstość.
  2. Zagotuj 1–2 minuty, żeby konsystencja się ustabilizowała.
  3. Dopraw ponownie – po rozrzedzeniu zwykle potrzeba odrobiny soli/pieprzu, szczypty majeranku.
  4. Jeśli smak zrobił się „płaski”, dodaj odrobinę kwasowości (½–1 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego) – ładnie podnosi grochówkę.
  5. Na talerzu też działa: możesz dolać łyżkę–dwie wrzątku bezpośrednio do porcji.