Mięso wieprzowe (karkówka albo łopatka) oczyść z nadmiaru tłuszczu (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w kostkę ok. 2–3 cm. Postaraj się, aby kawałki były w miarę równe. Oprósz mięso lekko solą, pieprzem oraz posyp łyżką mąki – dzięki temu sos będzie później bardziej gęsty.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz – najlepiej smalec albo olej roślinny. Obsmażaj mięso partiami na złoty kolor – obsmażaj po około 2 minuty z każdej strony. Ma być tylko obsmażone z zewnątrz, ale wciąż surowe w środku. Mięsa jest całkiem sporo, więc prawdopodobnie trzeba będzie obsmażać w dwóch pariach (ale to zależy do tego jak duża jest Twoja patelnia/garnek). Po obsmażeniu zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu np. łyżkę i wrzuć pokrojoną cebulę na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso. Smaż cebulkę około 4 – 5 minut aż do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, dobrze przemieszaj i smaż jeszcze z minutę.
Po podsmażeniu cebulki z czosnek wrzuć z powrotem na patelnię mięso i dobrze przemieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę w proszku (zwykłą albo wędzoną), opcjonalnie ostrą paprykę w proszku i ponownie bardzo dobrze wszystko przemieszaj aby rozprowadzić koncentrat po mięsie. Smaż wszystko razem około minutę.
Następnie wlej gorący bulion (warzywny albo drobiowy) i dodaj liść laurowy oraz opcjonalnie ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje to przykryj patelnie/garnek, zmniejsz ogień i duś na małym ogniu ok. 1,5–2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Co jakiś czas (co około 15 - 20 minut) dobrze zamieszaj.
Jeśli chcesz dodać warzywa to po ok. godzinie duszenia się mięsa dodaj pokrojoną na małe kawałki marchewkę i/lub pokrojoną ma mniejsze kawałki paprykę – te warzywa nadadzą słodyczy i koloru. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut bez niej, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.