Cofnij
gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Porcje 4 większe porcje lub 6 mniejszych

Składniki
  

  • 800 g - 1000 g łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 mocno czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku (zwykłej albo wędzonej)
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszki - opcjonalnie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do doprawienia mięsa oraz do doprawienia sosu - według uznania
  • smalec (lepsza opcja) lub olej roślinny do smażenia - według potrzeb, ok. 3 - 4 łyżki
  • 1 łyżka mąki do posypania mięsa
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie marchewki (lub 3 jeśli chcesz więcej)
  • liść laurowy oraz 3 x ziele angielskie - opcjonalnie
  • 600 - 700 ml bulionu warzywnego albo drobiowego dla nieco rzadszego sosu, dodaj 700 ml

Instrukcje
 

  • Mięso wieprzowe (karkówka albo łopatka) oczyść z nadmiaru tłuszczu (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w kostkę ok. 2–3 cm. Postaraj się, aby kawałki były w miarę równe. Oprósz mięso lekko solą, pieprzem oraz posyp łyżką mąki – dzięki temu sos będzie później bardziej gęsty.
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz – najlepiej smalec albo olej roślinny. Obsmażaj mięso partiami na złoty kolor – obsmażaj po około 2 minuty z każdej strony. Ma być tylko obsmażone z zewnątrz, ale wciąż surowe w środku. Mięsa jest całkiem sporo, więc prawdopodobnie trzeba będzie obsmażać w dwóch pariach (ale to zależy do tego jak duża jest Twoja patelnia/garnek). Po obsmażeniu zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu np. łyżkę i wrzuć pokrojoną cebulę na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso. Smaż cebulkę około 4 – 5 minut aż do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, dobrze przemieszaj i smaż jeszcze z minutę.
  • Po podsmażeniu cebulki z czosnek wrzuć z powrotem na patelnię mięso i dobrze przemieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę w proszku (zwykłą albo wędzoną), opcjonalnie ostrą paprykę w proszku i ponownie bardzo dobrze wszystko przemieszaj aby rozprowadzić koncentrat po mięsie. Smaż wszystko razem około minutę.
  • Następnie wlej gorący bulion (warzywny albo drobiowy) i dodaj liść laurowy oraz opcjonalnie ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje to przykryj patelnie/garnek, zmniejsz ogień i duś na małym ogniu ok. 1,5–2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Co jakiś czas (co około 15 - 20 minut) dobrze zamieszaj.
  • Jeśli chcesz dodać warzywa to po ok. godzinie duszenia się mięsa dodaj pokrojoną na małe kawałki marchewkę i/lub pokrojoną ma mniejsze kawałki paprykę – te warzywa nadadzą słodyczy i koloru. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut bez niej, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Film