Cofnij
gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 50 minuty
Łączny czas 2 godziny 5 minuty
Porcje 8
Kalorie 403 kcal

Ingredients
  

  • około 1,5 kg mięsa wieprzowego (polecam łopatkę wieprzową)
  • 1 litr bulionu drobiowego, warzywnego można użyć też bulion wołowy
  • 500 g marchewek
  • jedna duża cebula
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki mąki pszennej do posypania mięsa
  • łyżeczka soli do posypania mięsa
  • około 3/4 łyżeczki pieprzu do posypania mięsa
  • około 300 g pieczarek
  • około 100 g - 150 g boczku wędzonego surowego może być w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego wina - opcjonalnie, można pominąć półwytrawne albo wytrawne
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • czubata łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku można dać więcej
  • pół łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie można dać więcej
  • jeden albo dwa liście laurowe
  • łyżka sosu sojowego - opcjonalnie, ale polecam dodać
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól do przyprawienia gulaszu ilość według potrzeb

Instructions
 

  • Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Mięso (polecam łopatkę wieprzową) pokrój na mniejsze, w w miarę równe kawałki. Cebulę na małe kawałki, a marchewki na plasterki (średniej wielkości, nie powinny być bardzo cienkie, żeby się nie rozpadły podczas duszenia). Pieczarki również pokrój na plasterki. Boczek (może być kupiony w formie cienkich plastrów) pokrój na małe kawałki.
    Mięso z łopatki przełóż do miski i posyp je solą i pieprzem (około łyżeczka soli i 3/4 łyżeczki pieprzu, jeśli lubisz mocno doprawione to dodaj więcej). Dobrze przemieszaj. Następnie posyp mięso mąkę pszenną i ponownie dobrze przemieszaj.
  • Postaw garnek na średnim ogniu i pozwól mu się dobrze rozgrzać. Dodaj pokrojony boczek do gorącego garnka. Nie dodawaj oleju, ponieważ boczek sam wypuści wystarczającą ilość tłuszczu. Regularnie mieszaj boczek, aby równomiernie się smażył i nie przywierał do dna garnka. Smaż boczek kilka minut, ale nie za długo – najlepiej jakby się podsmażył, ale nie był bardzo chrupiący. Uważaj aby go nie przypalić. Kiedy będzie gotowy, to usuń boczek z garnka i przełóż go na talerz – doda się go później do gulaszu.
    Uwaga! Jeśli nie chcesz w ogóle dodawać boczku, to od razu przejdź do następnego kroku.
  • Dodaj trochę smalcu albo oleju roślinnego i obsmaż mięso wieprzowe z dwóch stron aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Długość obsmażania zależy od wielkości kawałków, ale wyjdzie po około 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że ma być ono jedynie obsmażone z zewnątrz, w środku musi zostać surowe. Obsmażanie zajmie trochę czasu, bo mięsa jest sporo i trzeba będzie obsmażać w kilku partiach. Mięso nie powinno się za bardzo stykać ze sobą. Żeby było szybciej można dodatkowo obsmażać mięso na patelni (oprócz w garnku). Kiedy mięso będzie obsmażone, to odłóż je na bok.
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu (oleju lub smalcu) i wrzuć do garnka pokrojoną cebulę i marchewki. Jeśli chcesz, możesz zamienić marchewki na paprykę. Przemieszaj i smaż warzywa około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je około 5 minut aż lekko zbrązowieją. Następnie dodaj starty czosnek, dobrze przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty.
  • Następnie wlej czerwone wino, przemieszaj i odczekaj około 5 minut aż wino w większości odparuje – jeśli nie chcesz używać wina, to wlej od razu bulion. Kiedy wino odparuje, to wlej bulion. Wszystko przemieszaj.
  • Kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj koncentrat pomidorowy, odłożone wcześniej mięso (wszystko: mięso plus boczek). Dodaj suszony tymianek, suszony rozmaryn, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku (opcjonalnie), sól i pieprz oraz liść laurowy. Polecam też dodać łyżkę sosu sojowego, ale nie jest to niezbędny dodatek.
  • Duś pod przykryciem na małym ogniu minimum jedną godzinę. Chociaż najlepiej dusić około półtorej godziny – wtedy mięso będzie bardziej miękkie. Pamiętaj, aby w trakcie duszenia, co jakiś czas dobrze zamieszać (tak co 15 minut). Wyjmij liść laurowy. Na koniec wypróbuj w razie konieczności dopraw wybranymi przyprawami. Kiedy gulasz będzie już gotowany, to możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
    W razie konieczności w trakcie gotowania dolej około pół szklanki wody – jeśli gulasz będzie zbyt gęsty.

Video