Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Mięso (polecam łopatkę wieprzową) pokrój na mniejsze, w w miarę równe kawałki. Cebulę na małe kawałki, a marchewki na plasterki (średniej wielkości, nie powinny być bardzo cienkie, żeby się nie rozpadły podczas duszenia). Pieczarki również pokrój na plasterki. Boczek (może być kupiony w formie cienkich plastrów) pokrój na małe kawałki.Mięso z łopatki przełóż do miski i posyp je solą i pieprzem (około łyżeczka soli i 3/4 łyżeczki pieprzu, jeśli lubisz mocno doprawione to dodaj więcej). Dobrze przemieszaj. Następnie posyp mięso mąkę pszenną i ponownie dobrze przemieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i pozwól mu się dobrze rozgrzać. Dodaj pokrojony boczek do gorącego garnka. Nie dodawaj oleju, ponieważ boczek sam wypuści wystarczającą ilość tłuszczu. Regularnie mieszaj boczek, aby równomiernie się smażył i nie przywierał do dna garnka. Smaż boczek kilka minut, ale nie za długo – najlepiej jakby się podsmażył, ale nie był bardzo chrupiący. Uważaj aby go nie przypalić. Kiedy będzie gotowy, to usuń boczek z garnka i przełóż go na talerz – doda się go później do gulaszu.Uwaga! Jeśli nie chcesz w ogóle dodawać boczku, to od razu przejdź do następnego kroku. Dodaj trochę smalcu albo oleju roślinnego i obsmaż mięso wieprzowe z dwóch stron aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Długość obsmażania zależy od wielkości kawałków, ale wyjdzie po około 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że ma być ono jedynie obsmażone z zewnątrz, w środku musi zostać surowe. Obsmażanie zajmie trochę czasu, bo mięsa jest sporo i trzeba będzie obsmażać w kilku partiach. Mięso nie powinno się za bardzo stykać ze sobą. Żeby było szybciej można dodatkowo obsmażać mięso na patelni (oprócz w garnku). Kiedy mięso będzie obsmażone, to odłóż je na bok.
W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu (oleju lub smalcu) i wrzuć do garnka pokrojoną cebulę i marchewki. Jeśli chcesz, możesz zamienić marchewki na paprykę. Przemieszaj i smaż warzywa około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je około 5 minut aż lekko zbrązowieją. Następnie dodaj starty czosnek, dobrze przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty.
Następnie wlej czerwone wino, przemieszaj i odczekaj około 5 minut aż wino w większości odparuje – jeśli nie chcesz używać wina, to wlej od razu bulion. Kiedy wino odparuje, to wlej bulion. Wszystko przemieszaj.
Kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj koncentrat pomidorowy, odłożone wcześniej mięso (wszystko: mięso plus boczek). Dodaj suszony tymianek, suszony rozmaryn, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku (opcjonalnie), sól i pieprz oraz liść laurowy. Polecam też dodać łyżkę sosu sojowego, ale nie jest to niezbędny dodatek.
Duś pod przykryciem na małym ogniu minimum jedną godzinę. Chociaż najlepiej dusić około półtorej godziny – wtedy mięso będzie bardziej miękkie. Pamiętaj, aby w trakcie duszenia, co jakiś czas dobrze zamieszać (tak co 15 minut). Wyjmij liść laurowy. Na koniec wypróbuj w razie konieczności dopraw wybranymi przyprawami. Kiedy gulasz będzie już gotowany, to możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.W razie konieczności w trakcie gotowania dolej około pół szklanki wody – jeśli gulasz będzie zbyt gęsty.