Składniki
Method
- Szynkę wieprzowej pokrój na kawałki, najlepiej średniej wielkości. Polecam tak około 3 cm na 3 cm. Cebulę pokój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo drobno posiekaj. Obraną marchewkę pokrój na kawałki średniej wielkości, a nie cienkie plasterki
- W większym garnku rozgrzej tłuszcz: smalec (najlepiej) alb olej roślinny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to ostrożne przełóż pokrojoną szynkę do garnka i smaż z obydwu stron po około 2 minuty. Mięso powinno być obsmażone z zewnątrz, ale surowe w środku. Mięsa jest dużo, więc trzeba będzie smażyć partiami. Po obsmażeniu wyjmij z garnka i odłóż na talerz.
- W razie konieczności dodaj więc tłuszczu i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj z cebulkę i smaż jeszcze z pół minuty. Potem dodaj mięso z powrotem do garnka i bardzo dobrze przemieszaj z cebulką.
- Następnie posyp mięso mąką pszenną, dobrze przemieszaj i smaż około pół minuty, co jakiś czas mieszając aż znikną białe ślady mąki. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku, pieprz i tymianek i ponownie wszystko przemieszaj. Smaż jeszcze z pół minuty
- Teraz wlej bulion drobiowy albo warzywny i dobrze przemieszaj. Od momentu kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. A potem dodaj do gulaszu pokrojoną marchewkę, przemieszaj, ponownie przykryj pokrywką i gotuj koleją godzinę. Co jakiś czas dobrze zamieszaj gulasz.
- W międzyczasie dodaj cukier oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Po koniec dodaj też majeranek. Jeśli chcesz, aby gulasz był gęstszy to ostatnie 10 minut gotuj bez przykrycia. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, kluskami czy ryżem.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/8 bez dodatków typu ziemniaki, czy kasza.