Cofnij
gulasz z szynki

Gulasz z szynki wieprzowej i marchewki

Czas przygotowania 10 minuty
1 godzina 25 minuty
Łączny czas 1 godzina 35 minuty
Porcje: 6 dużych albo 8 mniejszych porcji
Kalorie: 264

Składniki
  

  • 900 - 1000 g szynki wieprzowej
  • 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego domowego lub kupnego
  • 2 większe cebule
  • 3 duże ząbki czosnku albo 5 małych
  • tłuszcz do smażenia np. 2 czubate łyżki smalcu albo 3 łyżki oleju
  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz do smaku np. pół łyżeczki
  • sól do smaku (ilość zależy również od tego jak słony jest bulion)
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • ok. 400 g marchewki
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

Method
 

  1. Szynkę wieprzowej pokrój na kawałki, najlepiej średniej wielkości. Polecam tak około 3 cm na 3 cm. Cebulę pokój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo drobno posiekaj. Obraną marchewkę pokrój na kawałki średniej wielkości, a nie cienkie plasterki
  2. W większym garnku rozgrzej tłuszcz: smalec (najlepiej) alb olej roślinny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to ostrożne przełóż pokrojoną szynkę do garnka i smaż z obydwu stron po około 2 minuty. Mięso powinno być obsmażone z zewnątrz, ale surowe w środku. Mięsa jest dużo, więc trzeba będzie smażyć partiami. Po obsmażeniu wyjmij z garnka i odłóż na talerz.
  3. W razie konieczności dodaj więc tłuszczu i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj z cebulkę i smaż jeszcze z pół minuty. Potem dodaj mięso z powrotem do garnka i bardzo dobrze przemieszaj z cebulką.
  4. Następnie posyp mięso mąką pszenną, dobrze przemieszaj i smaż około pół minuty, co jakiś czas mieszając aż znikną białe ślady mąki. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku, pieprz i tymianek i ponownie wszystko przemieszaj. Smaż jeszcze z pół minuty
  5. Teraz wlej bulion drobiowy albo warzywny i dobrze przemieszaj. Od momentu kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. A potem dodaj do gulaszu pokrojoną marchewkę, przemieszaj, ponownie przykryj pokrywką i gotuj koleją godzinę. Co jakiś czas dobrze zamieszaj gulasz.
  6. W międzyczasie dodaj cukier oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Po koniec dodaj też majeranek. Jeśli chcesz, aby gulasz był gęstszy to ostatnie 10 minut gotuj bez przykrycia. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, kluskami czy ryżem.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/8 bez dodatków typu ziemniaki, czy kasza.