Cofnij
kaszotto z dynią

Kaszotto z dynią.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 526

Składniki
  

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być też czysty rosół)
  • 1 kg dyni np. Hokkaido, piżmowej
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia np. 40 g masła plus 2 łyżki oleju (lub według potrzeb)
  • pół szklanki białego wina - opcjonalnie
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie) można nieco więcej np. pół szklanki
  • 50 g sera np. Grana Padano (opcjonalnie)

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Jeśli używasz dynię Hokkaido, to nie musisz jej obierać. Każdą inną musisz obrać ze skórki. Małą dynię (około 1 kg) przekrój na pół. Jedną połówkę dyni (ok. 500 g) pokrój na małe kawałki/kostkę, przełóż do miski i odłóż na bok. Natomiast drugą połowę również pokrój na małe kawałki i przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je 2 – 3 łyżki oleju i posól oraz popieprz. Przemieszaj, aby rozprowadzić olej po kawałkach dyni. Przełóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż kawałki dyni będą upieczone i ładnie zarumienione.
  2. Pokrój cebulę na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni roztop masło i dolej olej. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i przesmaż go około 30 sekund. Potem wrzuć kaszę pęczak, dobrze przemieszaj ją z cebulką i przesmaż ją około 2 minuty
  3. Następnie wlej białe wino, przemieszaj i poczekaj 2 – 3 minuty aż wino w większości odparuje. Potem dodaj pokrojoną dynię (te 500 g odłożone wcześniej) i dobrze przemieszaj z kaszą. Uwaga! Jeśli nie chcesz używać wina, to od razu dodaj dynię
  4. Potem zacznij stopniowo podlewać kaszę gorącym bulionem (tak jak w risotto) – po szklance (po 250 ml), aż kasza go wchłonie. Czyli dodaj szklankę bulionu na patelnię i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy bulion się wchłonie to dodaj kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzaj, aż pęczak będzie miękki (ok. 25–30 minut). Uwaga! Miej przygotowane około 1 litr bulionu. Czasem wystarczy tylko 750 ml, ale raczej trzeba będzie użyć 1000 ml. W międzyczasie dopraw kaszotto solą i pieprzem – ilość według własnego uznania.
  5. Kiedy kasza będzie gotowa to podduś lekko dynię widelcem – dzięki temu kaszotto będzie miało lepszy kolor. Następnie dodaj opcjonalne dodatki, czyli śmietankę 30 %, natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan i dobrze przemieszaj.
  6. Na sam koniec dodaj upieczoną wcześniej dynię (tę drugą połowę, około 500 g) i wmieszaj ją w risotto. Podawaj od razu. Uwaga! Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać upieczonej dyni

Film