Cofnij
kiełbasa z papryką i cebulą

Kiełbasa z papryką i cebulką. Smażona na patelni.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 520

Składniki
  

  • 500 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2 duże albo 3 mniejsze papryki (łącznie około 400 - 500 g)
  • 2 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec lub olej - według potrzeb np. 3 - 4 łyżki
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki lub nieco więcej słodkiej papryki w proszku
  • opcjonalnie: trochę ostrej papryki w proszku lub płatków chili

Method
 

  1. Pokrój wszystkie składniki. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około półtora – dwa centymetry. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a z papryki usuń gniazda nasienne i pokój je w cienkie paski. Czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych oczkach
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej smalec lub ewentualnie olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż ją po około 3 minuty z obydwu stron (łącznie około 6 minut). Pod koniec smażenia trochę ją popieprz. Na tym etapie nie dodawaj jeszcze soli.
  3. Następnie wrzuć cebulkę bardzo dobrze przemieszaj ją z kiełbasą i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodaj więcej smalcu/oleju i dodaj paprykę. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i smaż jeszcze wszystko 8 – 10 minut aż do miękkości papryki. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze wszystko zamieszać. Pod koniec smażenia dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Jeśli wolisz nieco ostrzejsze smaki to możesz dodać ostrą paprykę w proszku lub płatki chili. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, kopytkami, ryżem, makaronem, kluskami, czy frytkami.

Film