Cofnij
jajka faszerowane

Klasyczne jajka faszerowane.

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 12 połówek (6 całych jajek)

Składniki
  

  • 6 jajek, rozmiar L
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
  • kilka szczypt słodkiej papryki w proszku - do posypania, opcjonalnie
  • mały pęczek szczypiorku albo mniej - do posypania, opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.
  • Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.
  • Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.
  • Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.
    💡 Ciekawe wskazówki:Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.

Film