Cofnij
zupa pomidorowa z kalafiorem

Kremowa zupa pomidorowa z kalafiorem.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 293

Składniki
  

  • 1,5 litra bulionu warzywnego/czystego rosołu
  • jedna mała główka kalafiora
  • 2 x pomidory w puszce np. Mutti
  • jedna cebula lub dwie szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g marchewki
  • olej do smażenia - według potrzeb np. 3 łyżki (można dodać też łyżką masła do oleju)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietanki 30 %
  • łyżeczka cukru - opcjonalnie

Method
 

  1. Marchewkę i cebulę (lub szalotkę) pokrój na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kalafiora podziel na różyczki, a każdą różyczkę pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju lub oliwy (możesz też użyć tylko olej). Kiedy masło się rozpuści, to do garnka wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i marchewkę i przesmaż wszystkie warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj starty czosnek i przesmaż go z pół minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj z warzywami i przesmaż wszystko kolejne pół minuty.
  2. Warzywa posyp mąką pszenną i przemieszaj. Mieszaj tak kilkanaście sekund aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion lub czysty rosół. Podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj.
  3. Następnie dodaj pomidory w puszce i przemieszaj. Kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojonego na małe kawałki kalafiora. Gotuj zupę około 20 minut na małym ogniu aż do miękkości kalafiora. W międzyczasie dodaj zioła prowansalskie i dopraw zupę solą i pieprzem oraz słodką papryką w proszku do smaku.
  4. Na koniec dodaj śmietankę 30 % oraz posiekaną natkę pietruszki, przemieszaj i zdejmij zupę z ognia.

Film