Przygotuj krewetki. Jeśli masz mrożone krewetki blanszowane (te mrożone o różowym kolorze), możesz je rozmrozić w szybki sposób: wyjmij je z zamrażarki, przełóż na sitko i przepłucz przez kilka minut pod zimną lub lodowatą wodą. Następnie odstaw na chwilę na sitku, aby obciekły, a potem przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, tak żeby się nie stykały ze sobą i odczekaj około 10 – 15 minut, aby się przesuszyły. Lepszą metodą jest jednak rozmrażanie ich powoli – wystarczy wyjąć je z zamrażarki kilka godzin wcześniej lub na noc i wstawić do lodówki, aby mogły się same rozmrozić.
W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki. Posiekaj drobno czosnek, posiekaj natkę pietruszki. Przygotuj też białe wino i wyciśnij do kubeczka sok z cytryny.
Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy. Jeśli nie masz oliwy, to możesz ewentualnie dolać trochę oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć krewetki, tak aby nie stykały się ze sobą. Jeśli masz małą patelnię albo średniej wielkości, to trzeba je będzie smażyć w dwóch partiach. Smaż krewetki po około 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia posól je i popieprz, a także po odwróceniu na drugą stronę (po usmażeniu jednej strony) posyp ziołami prowansalskimi. Przełóż usmażone krewetki na talerz i dodaj na patelnię w razie konieczności więcej masła i oliwy i usmaż drugą partię krewetek w ten sam sposób.
Po usmażeniu drugiej partii wlej białe wino i odczekaj około 2 minuty aż w większości odparuje. Zdecydowanie lepiej dodać wino, ale jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz go dodawać, to możesz dodać zamiast niego bulion warzywny albo drobiowy w tej samej proporcji lub sok z białych winogron. (Jeśli nie masz wina, bulionu albo soku, to dodaj jeszcze więcej masła i oliwy).
Kiedy wino w większości odparuje (nie musi całkowicie odparować) to dodaj posiekany czosnek, przemieszaj go z krewetkami i przesmaż około pół minuty. Na sam koniec dodaj świeży sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki, przemieszaj i odstaw z ognia. Podawaj od razu.
Uwaga! Dodaj minimum łyżkę soku z cytryny, ale jeśli chcesz bardziej odczuć ten cytrusowy smak, to dodaj więcej – 2, ale max. 3 łyżki. Niektórzy dodają całą cytrynę (cała cytryna to właśnie około 3 łyżki, choć zależy jak duża jest cytryna), zwłaszcza w krajach południowych, ale musisz wiedzieć, że wtedy ten cytrynowy smak będzie bardzo mocny i może nadmiernie przyćmić inne smaki. Możesz też dodawać cytrynę stopniowo (po jednej łyżce) i przekonać się co Ci bardziej smakuje.Danie warto podawać z chrupiącym pieczywem. Sam sos jest bardzo dobry, więc warto sobie maczać pieczywo w sosie.