Zacznij do krewetek. Jeśli masz mrożone, blanszowane krewetki (czyli już wcześniej podgotowane – mają charakterystyczny różowy kolor, najczęściej sprzedawane w polskich sklepach), to ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wystarczy wyjąć je z zamrażarki, przełożyć na sitko i przepłukać przez kilka minut pod zimną lub bardzo zimną wodą. Następnie pozostaw je na sitku, aby dobrze się odsączyły, a później przełóż je na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. To szybka metoda, ale jeszcze lepszym sposobem jest wcześniejsze rozmrożenie krewetek – najlepiej przełożyć je z zamrażarki do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dzięki temu rozmrożą się powoli i zachowają lepszą strukturę i smak.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania, w ostatniej minucie gotowania się makaronu zachowaj około 1/3 szklanki wody i odłóż na bok. Ugotowany makaron odcedź na sitku i odstaw na bok.
Podczas gdy makaron się gotuje, to przełóż krewetki do miski i polej je olejem albo oliwą, posyp słodką papryką w proszku, solą i pieprzem i delikatnie, ale dokładnie przemieszaj aby równomiernie rozprowadzić przyprawy po krewetkach. Czosnek pokrój w plasterki, a cebulkę na drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz (pomidorki powinny być osuszone, polecam je przetrzeć ręcznikiem kuchennym z nadmiaru wody).
Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to dodaj na patelnię krewetki i smaż je po około 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu zdejmij je z ognia i odłóż je na bok.
W razie konieczności dodaj trochę więcej masła i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj czosnek, dobrze przemieszaj z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę. Potem ostrożnie dodaj osuszone pomidorki koktajlowe, przemieszaj z cebulką i smaż je około 3 minuty aż pomidorki zaczną się rumienić i lekko pękać.
Gdy pomidorki zaczną pękać to lekko zgnieć je np. łopatką. Potem dodaj koncentrat pomidorowy oraz wodę po gotującym się makaronie (zachowaną wcześniej). Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i dodaj sól i pieprz oraz słodką paprykę w proszku (wszystko po około pół łyżeczki). Ponownie przemieszaj i gotuj sos około 2 – 3 minuty aż lekko zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą.
Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz odstawione krewetki i delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj. Sos powinien dokładnie oblepić makaron i krewetki. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są ciepłe. Na koniec polecam dodać natkę pietruszki i doprawić trochę świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.