Cofnij
krewetki z makaronem po azjatycku

Krewetki z makaronem w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia: 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 2 - 3 porcje
Kalorie: 561

Składniki
  

  • 200 - 250 g makaronu w stylu azjatyckim np. Udon, Chow Mein, ryżowy
  • dwie średnie marchewki (łącznie ok. 200 g)
  • jedna średnia cebula
  • 250 g krewetek
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy do krewetek: sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia - według potrzeb
  • ok. 1/3 szklanki białego wina - tylko opcjonalnie
Składniki na sos:
  • pół szklanki zimnej wody
  • lekko czubata łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu w formie płynnej lub cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Method
 

  1. Zacznij do krewetek. Jeśli masz mrożone, blanszowane krewetki (czyli już wcześniej podgotowane – mają charakterystyczny różowy kolor, najczęściej sprzedawane w polskich sklepach), to ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wystarczy wyjąć je z zamrażarki, przełożyć na sitko i przepłukać przez kilka chwil pod zimną lub bardzo zimną wodą. Następnie pozostaw je na sitku, aby dobrze się odsączyły, a później przełóż na papierowy ręcznik i delikatnie osusz. To szybka metoda, ale jeszcze lepszym sposobem jest wcześniejsze rozmrożenie krewetek – najlepiej przełożyć je z zamrażarki do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dzięki temu rozmrożą się powoli i zachowają lepszą strukturę i smak. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok – nie gotuj dłużej makaronu niż jest podane w instrukcji! Marchewki pokrój w cienkie słupki, a cebulę w cienkie piórka.
  2. Krewetki przełóż do miski i wlej jedną łyżkę oleju oraz posyp solą, pieprzem i opcjonalnie słodką papryką w proszku. Przemieszaj
  3. Przygotuj sos, czyli do miseczki wlej pół szklanki wody i dodaj lekko czubatą łyżkę skrobi/mąki ziemniaczanej i dobrze przemieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej (lub cukier), sok z cytryny oraz starty czosnek. Dobrze przemieszaj aż powstanie jednolity sos
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż po około 1 minucie z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni i przełóż na talerz. Aby wykorzystać smak, który został na patelni po smażeniu krewetek, warto ją zdeglasować, czyli podlać około 1/3 szklanki białego wina i chwilę podgrzać, mieszając. Dzięki temu sos lub dalsze składniki będą miały głębszy aromat. Kiedy wino odparuje, wlej na patelnię świeży olej roślinny i kontynuuj przygotowywanie potrawy.  Jeśli nie masz wina, po prostu pomiń ten krok i od razu wlej olej – danie i tak się uda
  5. Potem na patelnię wrzuć pokrojone w cienkie słupki marchewki i pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszaj i smaż około 4 – 5 minut aż do zarumienienia. Następnie wrzuć na patelnię ugotowany makaron i odłożone wcześniej marchewki.
  6. I teraz wlej przygotowany wcześniej sos i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Trzymaj na ogniu około 2 – 3 minuty aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Podawaj od razu.

Film