około 500 g piersi z kurczaka (dwie duże piersi albo trzy mniejsze)
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia (według potrzeb)
Składniki na sos:
szklanka wody
3 łyżki sosu sojowego
półtora łyżki octu ryżowego albo soku z cytryny
3 ząbki czosnku
czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki miodu w formie płynnej
jedna albo dwie płaskie płaskie łyżki Gochujangdwie łyżki - uzyskasz ostry sos, a przy jednej łyżce mniej ostry (zdecyduj jak ostry chcesz uzyskać), możesz też zacząć od małej ilości, czyli pół łyżki
Instrukcje
Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę i wsyp skrobię ziemniaczaną i dobrze przemieszaj tak, aby skrobia dobrze rozpuściła się w wodzie. Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy (lub sok z cytryny), starty czosnek, miód oraz pastę Gochujang.Dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.(Musisz sama/sam ocenić ile pasty chcesz dodać - im jej więcej dodasz, tym sos będzie ostrzejszy. Polecam dodać minimum pół łyżki do maximum 2 płaskich łyżek do sosu. Wartość taka pośrednia to jedna płaska łyżka).
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki - tak na jednego gryza. Do głębszego talerza wsyp skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz oraz słodką paprykę w proszku i dobrze przemieszaj. Każdy kawałek kurczaka obtocz w tak przygotowanej skrobi.
Na patelni rozgrzej olej roślinny (kilka łyżek) i smaż kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Najlepiej jakby kawałki kurczaka nie stykały się ze sobą - w razie konieczności smaż w dwóch partiach. Czas smażenia to około 3 - 5 minut z każdej strony (w zależności od wielkości kawałków).
Kiedy kawałki kurczaka będą usmażone, to wlej przygotowany wcześniej sos i przemieszaj go z kurczakiem. Trzymaj na ogniu kilka minut aż wyraźnie zgęstnieje. Tak po około 2 - 3 minutach sos już powinien mocno zgęstnieć. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego będziesz chciał, to opcjonalnie możesz posypać mięso i sos sezamem oraz szczypiorkiem lub szczypiorem. Podawaj od razu. Polecam podawać z ryżem albo makaronem ryżowym.