Cofnij
kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku.

5 z 2 głosy
Czas przygotowania 20 minuty
Czas smażenia: 15 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 512

Składniki
  

Składniki na sos:
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 ząbki czosnku (dwa bardzo duże albo 3 małe)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego/jabłkowego
  • 4 łyżki miodu w formie płynnej
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) dodaj tylko jeśli masz
  • kawałek imbiru (ok. 2 centymetrowy kawałek), obrany i starty na tarce - opcjonalnie dodaj tylko jeśli masz
Pozostałe składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka (łącznie około 500 - 600 g)
  • sól i pieprz do doprawienia mięsa
  • 2 jajka
  • do obtoczenia kurczaka: 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek skrobi ziemniaczanej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia - według potrzeb
  • ziarna sezamu - do posypania (opcjonalnie)
  • szczypiorek - do posypania (opcjonalnie)
  • 200 g ryżu/makarony ryzowego/makarony w stylu azjatyckim - do podania

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Do miski wlej słodki sos chili, sos sojowy, miód w formie płynnej, keczup, sok z cytryny (lub ocet ryżowy) i dodaj starty albo drobno posiekany czosnek. Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posól je i popieprz z obydwu stron. Do jednej miseczki wbij dwa jajka i bardzo dobrze wszystko rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp skrobię/mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku i dobrze przemieszaj.
  3. Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajku, a potem dobrze obtocz w mieszance mąki i skrobi. Obtoczone kawałki kurczaka odkładaj na bok
  4. Wlej olej do głębszej patelni na grubość plus minus 2 cm. Rozgrzej olej do ok. 170–180°C (jeśli nie masz termometru – wrzuć kawałek kurczaka, powinien od razu delikatnie syczeć). Smaż po około 4 minuty z obydwu stron (czyli łącznie ok. 8 minut) aż kawałki będą złociste i chrupiące. Wyjmij na ręcznik papierowy. Po usmażeniu przekładaj kurczaka na ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Uwaga! Dla super chrupkości możesz po minucie od wyjęcia z patelni ponownie wrzucić kurczaka do gorącego oleju na 30–60 sekund (tzw. podwójne smażenie). Po drugim smażeniu ponownie wyjmij kurczaka i przełóż na ręcznik papierowy.
  5. Olej ostrożnie wylej z patelni, a potem wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos. Poczekaj chwilę aż sos się zagotuje (około 1 minutę), a potem dodaj na patelnię usmażone kawałki kurczaka i bardzo dobrze przemieszaj aby sos oblepił kurczaka. Chwilę wszystko razem podgrzewaj – tak około minutę do dwóch. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu oraz pokrojonym na małe kawałki szczypiorkiem. Podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym lub innym makaronem w stylu azjatyckim.

Film