Zacznij od przygotowania sosu. Do miski wlej słodki sos chili, sos sojowy, miód w formie płynnej, keczup, sok z cytryny (lub ocet ryżowy) i dodaj starty albo drobno posiekany czosnek. Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posól je i popieprz z obydwu stron. Do jednej miseczki wbij dwa jajka i bardzo dobrze wszystko rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp skrobię/mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku i dobrze przemieszaj.
Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajku, a potem dobrze obtocz w mieszance mąki i skrobi. Obtoczone kawałki kurczaka odkładaj na bok
Wlej olej do głębszej patelni na grubość plus minus 2 cm. Rozgrzej olej do ok. 170–180°C (jeśli nie masz termometru – wrzuć kawałek kurczaka, powinien od razu delikatnie syczeć). Smaż po około 4 minuty z obydwu stron (czyli łącznie ok. 8 minut) aż kawałki będą złociste i chrupiące. Wyjmij na ręcznik papierowy. Po usmażeniu przekładaj kurczaka na ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Uwaga! Dla super chrupkości możesz po minucie od wyjęcia z patelni ponownie wrzucić kurczaka do gorącego oleju na 30–60 sekund (tzw. podwójne smażenie). Po drugim smażeniu ponownie wyjmij kurczaka i przełóż na ręcznik papierowy.
Olej ostrożnie wylej z patelni, a potem wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos. Poczekaj chwilę aż sos się zagotuje (około 1 minutę), a potem dodaj na patelnię usmażone kawałki kurczaka i bardzo dobrze przemieszaj aby sos oblepił kurczaka. Chwilę wszystko razem podgrzewaj – tak około minutę do dwóch. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu oraz pokrojonym na małe kawałki szczypiorkiem. Podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym lub innym makaronem w stylu azjatyckim.