Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę, sos sojowy, dodaj mód, słodki sos chili, koncentrat pomidorowy oraz ocet ryżowy lub jabłkowy (jeśli nie masz octu to dodaj sok z cytryny w tej samej proporcji). Dobrze wszystko wymieszaj.
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość jak “na jednego gryza”. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku.
Następnie obtocz każdy kawałek kurczaka w przygotowanej mieszance z mąki i skrobi. Rozgrzej olej roślinny na patelni i ostrożnie przełóż kurczaka na patelnię. Staraj się układać kurczaka tak, aby kawałki nie stykały się za bardzo ze sobą. Smaż po kilka minut z obydwu stron aż do całkowitego usmażenia. Smaż około 4 – 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek, przesmaż go około pół minuty, a potem przemieszaj z kurczakiem.
Następnie wlej przygotowany wcześnie sos na patelnię i dobrze przemieszaj. Odczekaj kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec warto posypać ziarnami sezamu i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to dodaj na patelnię ugotowany makaron ryżowy i przemieszaj go z kurczakiem i sosem. Możesz też makaron podawać osobno na talerz. Oprócz makaronu fajnie pasuje też ryż albo każdy inny makaron w typie azjatyckim. Podawaj od razu.