Cofnij
kurczak w cieście majonezowym

Kurczak w cieście majonezowym.

Czas przygotowania został policzony z czasem, który kurczak powinien "spędzić" w lodówce, czyli minimum pół godziny. Czas się wydłuży jeśli będziesz go trzymać dłużej w lodówce.
Czas przygotowania 40 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 535 kcal

Składniki
  

  • 500 - 600 g piersi z kurczaka (najlepiej dwie duże piersi z kurczaka)
  • sól i pieprz do posypania kurczaka
  • olej do smażenia - według potrzeb

Składniki na marynatę:

  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej opcjonalnie, ale mocno polecam
  • czubata łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku możesz zamienić na ostrą paprykę, jeśli lubisz nieco ostrzejsze danie
  • płaska łyżeczki czosnku granulowanego
  • jedno jajko, rozmiar L

Instrukcje
 

  • W misce umieść majonez, musztardę, mąkę pszenną, słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Opcjonalnie możesz dodać też mąkę/skrobię ziemniaczaną. Wbij też jajko. Dobrze wszystko wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody albo mleka.
    Dlaczego warto dodać skrobię/mąkę ziemniaczana? Skrobia ziemniaczana sprawia, że panierka staje się delikatnie chrupiąca, a ciasto lepiej przylega do kurczaka i nie spływa podczas smażenia.
  • Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry. Grubość tak około 1 cm do 1,5 cm. Mięso dopraw solą i pieprzem. Pokrojone piersi przełóż do przygotowanego ciasta i dobrze przemieszaj. Mięso musi być całkowicie oblepione ciastem. Miskę nakryj talerzem albo przykryj folia spożywczą i przełóż na minimum pół godziny do lodówki.
    📌 Wskazówka: Jeśli masz czas, możesz nawet zamarynować kurczaka w cieście majonezowym na kilka godzin w lodówce – efekt będzie jeszcze lepszy!
  • Na patelni rozgrzej olej. Oleju powinno być całkiem sporo, bo około 1 cm wysokości oleju na patelni tak żeby kurczak był mniej więcej do połowy zanurzony w oleju. Smaż na średnim/mniejszym ogniu przez około 3 – 5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a mięso soczyste w środku. Jeśli kawałki mięsa są grubsze, to trzeba będzie smażyć nieco dłużej, czyli z 4 – 5 minut, a jeśli cienkie to wystarczy nieco ponad 3 minuty. Po usmażeniu warto przekroić najgrubszy kawałek i sprawdzić czy mięso jest na pewno usmażone, czyli całkowicie białe w środku. Jeśli najgrubszy kawałek mięsa jest usmażony, to reszta również.
    Po usmażeniu warto kawałki kurczaka odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. frytkami, ziemniaczkami, sałatką lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
    📌 Wskazówka: Możesz smażyć na mniejszej ilości oleju, ale ponieważ kurczak nie będzie zanurzony w oleju, warto go obracać co 2–3 minuty, aby równomiernie się usmażył. Możesz używać dwóch łyżek lub widelca, aby delikatnie przekładać kawałki.
    📌 Wskazówka: Kurczaka można też upiec zamiast smażyć. Piecz kurczaka w 220°C (góra - dół) przez około 20–25 minut, przewracając w połowie czasu. Dla lepszego efektu możesz spryskać go olejem.

Film