Składniki
Method
- Uwaga! Jeśli planujesz podawać kurczaka z makaronem ryżowym albo ryżem, to ugotuj go wcześniej albo gotuj w trakcie przygotowania kurczaka, tak aby makaron albo ryż był już ugotowany, kiedy danie będzie gotowe.Zacznij od przygotowania sosu. Będzie potrzebny sok pomarańczowy. Najlepiej użyć świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo ewentualnie kupny sok pomarańczowy, ale 100 %.Do miseczki albo innego naczynka wlej sok pomarańczowy i dodaj skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą i dobrze przemieszaj tak, aby skrobia rozpuściła się w soku. Następnie dodaj miód w formie płynnej, sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, starty czosnek i starty imbir oraz mielony pieprz. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie można dodać chili w płatkach np. pół łyżeczki.
- Piersi z kurczaka pokrój na w miarę równe kawałki. Do głębszego talerza wsyp mąkę pszenną. Do mąki możesz opcjonalnie dosypać trochę np. łyżeczkę czosnku granulowanego. Przemieszaj mąkę z czosnkiem. Dobrze posól i popieprz mięso, najlepiej z obydwu stron, a potem obtocz każdy kawałek w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka po kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Około 5 – 6 minut z każdej strony.
- Następnie wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj aby każdy kawałek był obtoczony w sosie. Trzymaj na ogniu około 2 – 3 minuty tak, aby sos zgęstniał – będzie gęstniał dość szybko. Na koniec polecam kurczaka posypać posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie sezamem.Kurczaka warto podawać z makaronem ryżowym (moja ulubiona opcja) albo z ryżem. Można podawać osobno albo wymieszać makaron lub ryż z kurczakiem i sosem bezpośrednio na patelni. Podawaj od razu.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna została policzona dla jednej porcji dania bez dodatków typu ryż albo makaron ryżowy.