Cofnij
kurczak w sosie pomarańczowym

Kurczak w sosie pomarańczowym. Orange Chicken

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 415

Składniki
  

  • dwie duże piersi z kurczaka albo trzy małe (około 500 - 600 g)
  • około pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia kawałków mięsa
  • łyżeczka czosnku granulowanego do wymieszania z mąką - opcjonalnie
  • sól i pieprz do posypania mięsa - według potrzeb
  • olej do smażenia - około 3, 4 łyżki lub według potrzeb
  • szczypiorek - pęczek do posypania na koniec
  • ziarna sezamu - czubata łyżka - opcjonalnie
  • ulubiony ryż albo makaron ryżowy do podania
Składniki na sos:
  • szklanka soku pomarańczowego najlepiej ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (około 600 g pomarańczy), można też kupny, ale 100 % pomarańczowy.
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu w formie płynnej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
  • 1 łyżka octu ryżowego albo jabłkowego
  • 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe
  • mielony pieprz - około 1/3 łyżeczki
  • płatki chili - opcjonalnie np. pół łyżeczki dodaj tylko jeśli chcesz

Method
 

  1. Uwaga! Jeśli planujesz podawać kurczaka z makaronem ryżowym albo ryżem, to ugotuj go wcześniej albo gotuj w trakcie przygotowania kurczaka, tak aby makaron albo ryż był już ugotowany, kiedy danie będzie gotowe.
    Zacznij od przygotowania sosu. Będzie potrzebny sok pomarańczowy. Najlepiej użyć świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo ewentualnie kupny sok pomarańczowy, ale 100 %.
    Do miseczki albo innego naczynka wlej sok pomarańczowy i dodaj skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą i dobrze przemieszaj tak, aby skrobia rozpuściła się w soku. Następnie dodaj miód w formie płynnej, sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, starty czosnek i starty imbir oraz mielony pieprz. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie można dodać chili w płatkach np. pół łyżeczki.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na w miarę równe kawałki. Do głębszego talerza wsyp mąkę pszenną. Do mąki możesz opcjonalnie dosypać trochę np. łyżeczkę czosnku granulowanego. Przemieszaj mąkę z czosnkiem. Dobrze posól i popieprz mięso, najlepiej z obydwu stron, a potem obtocz każdy kawałek w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka po kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Około 5 – 6 minut z każdej strony.
  3. Następnie wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj aby każdy kawałek był obtoczony w sosie. Trzymaj na ogniu około 2 – 3 minuty tak, aby sos zgęstniał – będzie gęstniał dość szybko. Na koniec polecam kurczaka posypać posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie sezamem.
    Kurczaka warto podawać z makaronem ryżowym (moja ulubiona opcja) albo z ryżem. Można podawać osobno albo wymieszać makaron lub ryż z kurczakiem i sosem bezpośrednio na patelni. Podawaj od razu.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna została policzona dla jednej porcji dania bez dodatków typu ryż albo makaron ryżowy.