Zacznij od przygotowania sosu. Z puszki z ananasem odlej sok/syrop do miseczki. Dodaj sos sojowy, starty czosnek, pikantny keczup (albo słodki sos chili), ocet jabłkowy (lub sok z cytryny/ocet ryżowy) i dobrze przemieszaj. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – w kostkę wielkości “tak na jednego gryza”.Kurczaka przełoż do miski lub większy talerz i dobrze go popieprz, dopraw suszonym czosnkiem oraz wlej łyżkę sosu sojowego oraz posyp 2 czubatymi łyżkami skrobi/mąki ziemniaczanej. Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po mięsie. (Dzięki użytej tutaj skrobi/mące ziemniaczanej zagęści się sos, nie pomijaj jej!).
Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Uważaj, żeby mięso za bardzo się ze sobą nie stykało. Mięsa jest całkiem sporo, więc prawdopodobnie trzeba będzie je smażyć w dwóch partiach. Po usmażeniu zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
W razie konieczności dolej trochę więcej oleju na patelnię i wrzuć pokrojoną cebulkę. Smaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć na patelnię odsączone kawałki ananasa w puszce, dobrze przemieszaj z cebulkę i podsmaż wszystko jeszcze z 2 – 3 minuty aż ananas lekko się zarumieni.
Po tym czasie dodaj z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka (wraz z sokami, które zostały na talerzu) i wlej sos. Dobrze wszystko przemieszaj i trzymaj na ogniu około 4- 6 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej, tym sos będzie coraz gęstszy. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i jeśli masz, to ziarna sezamu. Ryż możesz nakładać osobno na talerz, a kurczaka bezpośrednio na ryż albo wymieszać ryż z kurczakiem na patelni. Danie podawaj od razu