Zacznij od przygotowania sosu. Do miski wlej zimną wodę i dodaj czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej i dobrze wymieszaj tak, aby skrobia połączyła się z wodą. Następnie dodaj sos sojowy, miód w formie płynnej, sok z cytryny i ponownie dobrze wszystko przemieszaj.
Marchewki pokrój w dość cienkie plastry, a piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę pokrój w dość cienkie paski. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć groszek cukrowy oraz marchewki. Smaż na średnim ogniu około 5 minut aż zmiękną i lekko się zarumienią. Co jakiś czas je zamieszaj – warzywa powinny być lekko miękkie i wciąż dość chrupiące. Posól je i popieprz. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i przełóż na osobny talerz.
W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojonego kurczaka. Smaż go kilka minut (około 5 – 8 minut, w zależności od grubości) w międzyczasie dobrze posól go i popieprz. (Ważne jest, aby smażyć je równomiernie, co kilka minut mieszając, aż będą złociste na zewnątrz i w pełni usmażone w środku. Jak chcesz możesz użyć termometr do mięsa – wewnętrzna temperatura powinna wynosić ok. 75°C). Pod koniec smażenia wrzuć starty czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż go około minutę.
Kiedy mięso będzie usmażone, to wrzuć z powrotem warzywa, przemieszaj je z mięsem. a potem wlej sos (przed wlaniem na patelnię przemieszaj jeszcze raz dobrze sos w miseczce) i ponownie wszystko przemieszaj, Poczekaj chwilę, około minutę do dwóch aż sos zgęstnieje. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj posiekaną cebulę dymkę albo szczypiorek. Możesz też wszystko posypać ziarnami sezamu. Polecam podawać z ulubionym ryżem. Podawaj od razu.