Cofnij
kutia

Kutia Wigilijna.

Porcje: 6 - 8
Kalorie: 567

Składniki
  

  • szklanka pszenicy obrobionej, czyli pozbawionej łuski (standardowa szklanka - 250 ml)
  • szklanka suchego maku mielonego plus gorącego mleko do zalania maku
  • 6 - 8 łyżek miodu w formie płynnej np. akacjowego im więcej miodu, tym słodsza kutia - próbuj ile Ci pasuje
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • pół szklanki śmietanki 30 % (ok.125 ml)
Bakalie (min, 300 g, a max. 500 g) - możesz wybrać dowolne
  • ok. 150 g rodzynek
  • ok. 150 g orzechów włoskich
  • ok. 50 - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • ok. 100 - 150 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

Method
 

  1. Do przygotowania tej kutii wykorzystałam “gotową pszenicę do kutii”, czyli obrobionej, pozbawionej łuski. Taka pszenica skraca czas przygotowania, bo nie wymaga obierania.(Jeśli zdecydujesz się na pszenicę w łusce, trzeba ją wcześniej namoczyć i pozbawić skórki, co zajmuje więcej czasu. Niezależnie jednak od wybranego rodzaju, pszenicę zawsze należy dokładnie przepłukać, namoczyć i ugotować, aż stanie się miękka.)
    Dobrze przepłucz na sitku jedną szklankę oczyszczonej pszenicy, przełóż ją do dużej miski, zalej około 3 szklankami zimnej wody i odstaw na 8–12 godzin, aby ziarna dobrze napęczniały. Po moczeniu odlej wodę, przełóż pszenicę do garnka, zalej 1 litrem świeżej wody, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszaj. Czas gotowania pszenicy do kutii może wynosić 20–30 minut, a często nawet dłużej — zależy to od odmiany, stopnia obróbki, wieku ziaren oraz długości moczenia, dlatego najlepiej nie trzymać się sztywnego czasu, tylko obserwować ziarna. Pszenica jest gotowa, gdy ziarno się otwiera, staje się miękkie, ale sprężyste i nie ma już twardego środka — wtedy możesz ją odcedzić i użyć do przygotowania kutii.
  2. Do garnka wsyp suchy mielony mak. Zalej gorącym mlekiem – tylko do przykrycia, nie za dużo! Odstaw na około 30 – 60 minut, aż napęcznieje i zrobi się gęsty. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę mleka, aby masa była wilgotna, miękka i kremowa, ale nie płynna. Natomiast jeśli zostało za dużo mleka, to odcedź mak na sitku. Uwaga: mak mielony suchy tylko zaparzamy – nie trzeba go już gotować ani mielić. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź. Orzechy posiekaj średnio drobno. Płatki migdałowe (jeśli je dodajesz) posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W misce umieść pszenicę, mak, rodzynki oraz bakalie. Jeśli chodzi o bakalie to wykorzystałam orzechy włoskie, rodzynki, posiekane płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ty natomiast możesz użyć dowolnych. Warto dodać minimum 300 gramów różnych bakalii, a max 500 g.
  4. Dodaj też miód w formie płynnej oraz śmietankę 30 %. Zacznij od dodania 6 łyżek miodu i jeśli kutia wyda Ci się za mało słodka, to dodaj 1 – 2 łyżki miodu więcej. Moim zdaniem miód wystarczy, aby dodać odpowiedniej słodyczy, ale jeśli chcesz to możesz dodać trochę cukru (zwykłego lub cukru pudru). Polecam też dodać ekstrakt albo aromat migdałowy (jeśli masz).

Film

Uwagi

Z podanych składników wyjdzie około 6 – 8 porcja.
Jedna mniejsza porcja, czyli 1/8 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie:  567 kcal
💪 Białko:  ok. 13,5 g
🧈 Tłuszcze: ok. 33,5 g
🥔 Węglowodany
: ok. 61,5 g
Wartość policzona przy użyciu 6 łyżek miodu i 300 g bakalii.