Cofnij
leczo z cukinii

Leczo z cukinią i kiełbasą

Czas przygotowania 15 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 303

Składniki
  

  • 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą)
  • 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000 - 1200 g)
  • około 500g ulubionej kiełbasy nie polecam mocno podsuszanej
  • jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych mogą być z dodatkami typu czosnek czy różne zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • olej do smażenia albo smalec dobrej jakości według potrzeb, około 3 łyżki oleju albo dwie czubate łyżki smalcu
  • ostra papryka w proszku (opcjonalnie np. pół łyżeczki)
przyprawy do posypania cukinii
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka majeranku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
plus dodatek do leczo np. ulubiony ryż, kasza, pieczywo, czy ziemniaki

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników - po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
  2. Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby usunąć z papryk gniazda nasienne.
    W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.
  3. Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
  4. Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.

Film