- 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą)
- 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000 - 1200 g)
- około 500g ulubionej kiełbasy nie polecam mocno podsuszanej
- jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych mogą być z dodatkami typu czosnek czy różne zioła
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
- olej do smażenia albo smalec dobrej jakości według potrzeb, około 3 łyżki oleju albo dwie czubate łyżki smalcu
- ostra papryka w proszku (opcjonalnie np. pół łyżeczki)
przyprawy do posypania cukinii
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- czubata łyżeczka majeranku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
plus dodatek do leczo np. ulubiony ryż, kasza, pieczywo, czy ziemniaki