Cofnij
leczo z cukinii

Leczo z cukinią i kiełbasą

Czas przygotowania 15 minuty
Porcje 6
Kalorie 303 kcal

Ingredients
  

  • 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą)
  • 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000 - 1200 g)
  • około 500g ulubionej kiełbasy nie polecam mocno podsuszanej
  • jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych mogą być z dodatkami typu czosnek czy różne zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • olej do smażenia albo smalec dobrej jakości według potrzeb, około 3 łyżki oleju albo dwie czubate łyżki smalcu
  • ostra papryka w proszku (opcjonalnie np. pół łyżeczki)

przyprawy do posypania cukinii

  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka majeranku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich

plus dodatek do leczo np. ulubiony ryż, kasza, pieczywo, czy ziemniaki

Instructions
 

  • Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników - po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
  • Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby usunąć z papryk gniazda nasienne.
    W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.
  • Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
  • Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.

Video