Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników - po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby usunąć z papryk gniazda nasienne.W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz. Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.