Cofnij
sałatka z bobem i fetą

Letnia sałatka z bobem i fetą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 2 większe albo 3 mniejsze
Kalorie: 256

Składniki
  

  • 250 - 300 g bobu (świeżego, w łupinach)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta (lub ser kozi, ser sałatkowy, ricotta)
  • jedna mała czerwona cebulka albo pół dużej
  • pęczek koperku
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
  • łyżeczka miodu w formie płynnej lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz np. pól łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu (lub do smaku)

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania bobu. Aby ugotować bób, najpierw dokładnie go opłucz pod zimną wodą. Następnie zagotuj w dużym garnku wodę (można dodać łyżeczkę cukru aby podkreślić smak, ale sól najlepiej dodać dopiero pod koniec gotowania lub po ugotowaniu, ponieważ może twardnieć skórkę). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć bób i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia – młody bób przez 5–7 minut, a starszy 10–15 minut, aż będzie miękki, ale nierozgotowany. Po ugotowaniu odcedź i przelej bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą, by przerwać gotowanie. Potem obierz bób ze skórki (najlepiej obierać do razu, bo wtedy skórka najłatwiej odchodzi).
  2. Pomidorki koktajlowe lub papryczkowe przekrój na pół. Czerwoną cebulkę pokrój na małe kawałki. Pomidorki i cebulkę przekrój do miski i dodaj bób. Następnie dodaj pokruszony ser feta. Uwaga! Zamiast fety możesz użyć ser kozi, ser sałatkowy lub łagodniejszy w smaku ser ricotta lub małe kulki mozzarelli. Potem wrzuć posiekany drobno koperek.
  3. W kubeczku wymieszaj ze solą olej roślinny lub oliwę, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz. Wymieszaj aż do połączenia, a potem polej tym sosem wszystkie składniki sałatki. Delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sos po składnikach.

Film