Piersi z kurczaka przekrój na pół na cienkie połówki, tak aby łącznie były 4 filety. Filety dobrze posól i popieprz z obydwu stron. Na patelni rozpuść masło i dodaj ze dwie łyżki oleju albo oliwy. Smaż filety po 2 minuty z każdej strony – powinny być podsmażone z zewnątrz i jeszcze trochę surowe w środku. Odłóż filety na bok.
Na patelnię dodaj więcej masła i wrzuć pokrojoną cebulkę. Przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starte ząbki czosnku, przemieszaj je i przesmaż około pół minuty. Następnie wrzuć na patelnię makaron orzo i suszone pomidory. Przemieszaj i przesmaż wszystko 2 minuty.
Następnie wlej na patelnię bulion (ciepły), dodaj musztardę Dijon, pieprz i sól do smaku oraz śmietankę 30 %. Dobrze przemieszaj.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i umieść w sosie piersi z kurczaka tak, aby były praktycznie całe w nim zanurzone. Przykryj pokrywką i gotuj około 12 – 15 minut, tak aby makaron był całkowicie ugotowany. WAŻNE! Musisz dość często, nawet co minutę przemieszać makaron zwracając uwagę zwłaszcza na spód patelni, bo makaron orzo ma dużą tendencję do przywierania do dna, dlatego podczas gotowania się makaronu trzeba praktycznie stać przy patelni. Pod koniec tego czasu dodaj opcjonalnie liście baby szpinaku i wmieszaj je w sos – po około 1 – 2 minutach liście zwiędną i zmniejszą swoją objętość.
Kiedy makaron będzie ugotowany i wchłonie zdecydowaną większość płynu, a piersi z kruczaka nie będą już surowe w środku, to można zdjąć patelnię z kuchenki. Wcześniej, jeśli chcesz, to możesz wyjąć piersi, pokroić je na mniejsze kawałki, przełożyć z powrotem na patelnię i przemieszać. Na koniec można posypać startym serem Grana Padano albo Parmezan