Cofnij
orzo z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron orzo z łososiem i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 677 kcal

Ingredients
  

  • minimum 250 g łososia (surowego albo wędzonego) jeśli będziesz miała/miał więcej np. 500 g łososia, tym lepiej.
  • szklanka makaronu orzo (suchego, przed ugotowaniem) szklanka ma 250 ml
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego albo drobiowego (kupny albo domowy) albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • suszone pomidory ze słoiczka w oleju (jeden słoiczek) - około 100 - 150 g po odsączeniu pomidory odsączone z zalewy (nie musza być dokładnie odsączone)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku albo czubata łyżeczka suszonego koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g śmietanki 30 % albo 36 %
  • sok z cytryny - łyżka albo łyżeczka, według uznania
  • tłuszcz do smażenia np. kilka łyżek oleju roślinnego plus łyżka masła.
  • przyprawy do posypania łososia: sól, pieprz, czosnek granulowany

Instructions
 

  • Jeśli masz już gotowego łososia (np. wędzonego), przejdź do kolejnego kroku. Jeśli masz surowego łososia to możesz go usmażyć albo upiec.
    Smażenie: Osusz łososia papierowym ręcznikiem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj 2 łyżki oleju. Smaż skórą do dołu przez 3-4 minuty, aż stanie się chrupiąca, następnie obróć i smaż kolejne 2-3 minuty. Jeśli łosoś nie ma skóry, smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
    Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Jeśli łosoś ma skórę, pozostaw ją, aby zapobiec wysuszeniu. Łososia skrop oliwą albo olejem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Piecz skórą do dołu przez 12-15 minut (bez skóry 10-12 minut) na pergaminie lub natłuszczonej blaszce.
    Gotowego łososia przełóż na talerz i owiń folią aluminiową na czas przygotowania pozostałych składników.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej plus masło) i wrzuć pokrojoną drobno cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, dobrze przemieszaj i przesmaż około 2 minuty. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
  • Następnie wsyp na patelnię makaron orzo i przemieszaj ze wszystko. Przesmaż z pół minuty, a potem wlej bulion oraz śmietankę 30 % (lub 36 %). Dobrze przemieszaj i dopraw solą, pieprzem i dodaj trochę soku z cytryny (łyżkę albo łyżeczkę, ile chcesz). Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż sos zgęstnieje, a makaron będzie ugotowany. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze zamieszać, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • W ostatnich minutach gdy sos się gotuje, to poszarp łososia na małe kawałki (łososia dodajemy bez skóry), Kiedy sos będzie gotowy, to dodaj posiekany koperek, kawałki łososia oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeszcze krótko – około minutę do dwóch trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że łosoś będzie ciepły. Podawaj od razu.

Video