Cofnij
makaron orzo z warzywami

Makaron orzo z warzywami.

5 z 1 głos
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 5
Kalorie 503 kcal

Składniki
  

  • 300 g orzo (waga przed ugotowaniem)
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • jedna mniejsza cukinia
  • puszka kukurydzy (około 400 g)
  • mrożona marchewka z groszkiem (około 450 - 600 g, w zależności od wielkości opakowania)
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %) (500 ml)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu (500 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • około 2 - 3 łyżki oleju plus łyżka masła (albo według potrzeb) - do smażenia
  • natka pietruszki - pęczek
  • ser Grana Padano albo Parmezan - około 50 g (opcjonalnie, ale mocno polecam)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.
  • Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 - 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.

Film