mrożona marchewka z groszkiem (około 450 - 600 g, w zależności od wielkości opakowania)
2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %) (500 ml)
2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu (500 ml)
sól i pieprz do smaku
około 2 - 3 łyżki oleju plus łyżka masła (albo według potrzeb) - do smażenia
natka pietruszki - pęczek
ser Grana Padano albo Parmezan - około 50 g (opcjonalnie, ale mocno polecam)
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
Instrukcje
Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.
Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.
Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 - 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.
Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.