jedna mała cukiniamożna zastąpić innym warzywem np. czerwoną papryką
dwie średnie marchewki (łącznie około 250 - 300 g)
olej do smażenia - według potrzeb
szczypiorek do posypania na koniec
łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka
sól i pieprz do doprawienia piersi z kurczaka
Składniki na sos:
3 łyżki słodkiego sosu chili
4 łyżki sosu sojowego(zwykły albo ciemny sos sojowy)
łyżka miodu w formie płynnej(jeśli nie masz miodu, to zastąp go łyżką cukru)
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, starte
łyżka soku z cytryny (lub octu ryżowego lub jabłkowego)
pół szklanki zimnej wody
łyżka skrobi ziemniaczanej
Instrukcje
Przygotuj mięso. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój na mniejsze kawałki – tak na jednego gryza. Mięso przełóż do miski i posyp je łyżką skrobii ziemniaczanej albo mąkę ziemniaczaną, dobrze przemieszaj, aby skrobia ładnie pokryła mięsa. Odłóż mięso na czas przygotowania pozostałych składników.Marchewki i cukinię pokrój w cienki paski albo słupki. (Uwaga jedno z tych warzyw możesz zastąpić innym ulubionym warzywem np. papryką. Możesz też zastąpić ulubionymi grzybami np. pieczarkami pokrojonymi w cienkie pasterki).
Przygotuj sos, czyli do miski wlej słodki sos chili, sos sojowy, sok z cytryny, miód w formie płynnej (lub cukier), starty czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Do kubeczka wlej pół szklanki zimnej wody i wsyp do niego łyżkę skrobi ziemniaczanej. Przemieszaj aż skrobia rozpuści się w wodzie i wlej całą zawartość do reszty składników. Ponownie przemieszaj aż do połączenia. Odstaw na bok.W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź na sitku i dobrze przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Odstaw na bok. Opcjonalnie możesz polać makaron łyżką oleju sezamowego (jeśli go masz).
Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie przełóż pokrojone piersi z kurczaka na patelnię i smaż po 3 – 4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Kawałki kurczaka powinny być złociste i chrupiące na zewnątrz, a mięso w środku białe, czyli całkowicie usmażone. Po usmażeniu zdejmij usmażone mięso z patelni i od razu wrzuć pokrojone warzywa, czyli marchewkę i cuknie. Smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po usmażeniu warzyw dodaj z powrotem na patelnię usmażone mięso z kurczaka. Dodaj też ugotowany makaron. Przemieszaj dobrze wszystko, a potem wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos i ponownie wszystko dobrze przemieszaj tak, aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki. Smaż danie jeszcze około 2 minuty – w tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem. Możesz też polać już na sam koniec trochę sosem sojowym (kilka kropli). Podawaj od razu.