Składniki
Method
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej pół szklanki zimnej wody i wsyp lekko czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Dobrze przemieszaj aż skrobia rozpuści się w wodzie. Następnie dodaj słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie zwykły sos sojowy), ocet ryżowy lub sok z cytryny, miód w formie płynnej oraz starty czosnek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok
- Marchewkę i cukinię pokrój w cienkie paski albo słupki. Możesz je też pokroić. w cienkie półplasterki jeśli tak jest wygodniej. Makaron Udon ugotuj ściśle według instrukcji na opakowaniu. Z reguły czas podany na opakowaniu to 2 - 3 minuty - polecam go wyjąć tak z pół minuty wcześniej. Nie trzymaj go jednak dłużej w wodzie niż je to konieczne, bo stanie się zbyt miękki i papkowaty. Wyjmij z wody i odcedź na durszlaku.
- Piersi kurczaka pokrój w dość cienkie paski. Warto najpierw przekroić je wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokroić w paski po lekkim skosie. Pokrojonego kurczaka posól i popieprz oraz obtocz każdy kawałek w skrobi ziemniaczanej (ewentualnie możesz obtoczyć w zwykłej mące pszennej).
- Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć piersi z kurczaka i smaż około 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie zdejmij usmażonego kurczaka z patelni i odłóż na bok na talerz. W razie konieczności, jeśli kurczak nie mieści się na patelni to smaż w dwóch partiach.
- Jeśli jest taka potrzeba to dodaj na patelnię więcej oleju i wrzuć warzywa, czyli marchewkę i cukinię. Smaż je około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa się podsmażoną, to dodaj z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron Udon.
- Wlej na patelnie przygotowany wcześniej sos i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę – dwie. Sos szybko zgęstnieje. Na koniec możesz opcjonalnie posypać danie ziarnami sezamu lub posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.
Film
Uwagi
Podana wartość kaloryczna jest dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/4, w tym wliczony olej do smażenia.
