Cofnij
makaron udon z kurczakiem i cukinią

Makaron Udon z kurczakiem i cukinią.

5 z 1 głos
Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 15 minuty
Porcje: 4 - 3
Kalorie: 549

Składniki
  

  • 400 - 500 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do doprawienia mięsa
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia - według potrzeb
  • 400 g świeżo makaronu Udon świeży makaron (pakowany próżniowo), nie ten suchy
Składniki na sos:
  • pól szklanki zimnej wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub zwykłego sosu sojowego)
  • łyżka octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu w formie płynnej

Method
 

  1. Przygotuj sos. Do miseczki wlej pół szklanki zimnej wody i wsyp lekko czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Dobrze przemieszaj aż skrobia rozpuści się w wodzie. Następnie dodaj słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie zwykły sos sojowy), ocet ryżowy lub sok z cytryny, miód w formie płynnej oraz starty czosnek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok
  2. Marchewkę i cukinię pokrój w cienkie paski albo słupki. Możesz je też pokroić. w cienkie półplasterki jeśli tak jest wygodniej. Makaron Udon ugotuj ściśle według instrukcji na opakowaniu. Z reguły czas podany na opakowaniu to 2 - 3 minuty - polecam go wyjąć tak z pół minuty wcześniej. Nie trzymaj go jednak dłużej w wodzie niż je to konieczne, bo stanie się zbyt miękki i papkowaty. Wyjmij z wody i odcedź na durszlaku.
  3. Piersi kurczaka pokrój w dość cienkie paski. Warto najpierw przekroić je wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokroić w paski po lekkim skosie. Pokrojonego kurczaka posól i popieprz oraz obtocz każdy kawałek w skrobi ziemniaczanej (ewentualnie możesz obtoczyć w zwykłej mące pszennej).
  4. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć piersi z kurczaka i smaż około 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie zdejmij usmażonego kurczaka z patelni i odłóż na bok na talerz. W razie konieczności, jeśli kurczak nie mieści się na patelni to smaż w dwóch partiach.
  5. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj na patelnię więcej oleju i wrzuć warzywa, czyli marchewkę i cukinię. Smaż je około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa się podsmażoną, to dodaj z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron Udon.
  6. Wlej na patelnie przygotowany wcześniej sos i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę – dwie. Sos szybko zgęstnieje. Na koniec możesz opcjonalnie posypać danie ziarnami sezamu lub posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Film

Uwagi

Podana wartość kaloryczna jest dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/4, w tym wliczony olej  do smażenia.